Beslægtede forfatterskaber

Mads Myginds digtsamlinger ”Før vi har set os omkring” og ”Til den lyse morgen” samt pamfletten ”Tilbage er et sart pulver af oprør” rummer en særlig mundtlig og rytmisk dimension, der leder tankerne over på den aarhusianske digter Peter Laugesen og på rapmusikken, som Mads Mygind i mange år var meget inspireret af. Ligesom Mygind tematiserer Peter Laugesen både den nære hverdag og de store tanker og skriver det uden for megen metaforik. De to digtere har også det skrifttematiske til fælles; de skriver om sproget med sproget selv.

”Til den lyse morgen” minder både i tematik og sproglig stil om Søren Ulrik Thomsen, der især er kendt for sin illustrerede digtsamling ”Det værste og det bedste” fra 2002. Mads Myginds sætninger som ”(…) i min familie dør vi af kræft/ det har vi gjort i generationer/ så er det op til os selv at fylde dagene ud” (s. 28) lægger sig op ad Søren Ulrik Thomsens formfuldendte stil, og de har desuden hverdagsromantikken til fælles.

I sin tid skrev Mads Mygind universitetsspeciale om Morten Søndergaards genreløse prosaværk ”Processen og det halve kongerige” (2010) med udblik til hans øvrige forfatterskab, og også Morten Søndergaards legende musikalitet har tråde til Mads Myginds digte.

”I min hule hånd” er derimod et skridt i en ny retning for Mads Mygind, og retningen er langt mere absurd-humoristisk og dialogpræget end tidligere. I sine morsomme beskrivelser af det jyske højskoleliv kan bogen minde om Stine Pilgaards ”Meter i sekundet” (2020), mens digtsamlingen har temaet med infertilitet til fælles med en bog som Tine Høegs roman ”Sult” (2022). Tine Høeg er desuden kendt for sine skarpe replikker og tørre humor.

Mads Mygind har gennem hele sit forfatterskab udgivet mange digitale værker samt essays og digte, bl.a. til den afdøde digterven Yahya Hassan, som han var med til at inspirere til at skrive med udelukkende versaler. Mads Mygind har skrevet digte til Aarhus by og til VM i fodbold, og i de digte er der spor af Jørgen Leths mundtligt messende stil – og tema – i ”Sportsdigte” (1967).