Baggrund

Citat
”¬– Hvis bare jeg kunne få en smule kræft. Kun lige alvorligt nok til, at jeg fik hilst på døden, hørte den kolde stemme kalde. Kun lige så meget kræft, at jeg blev glad for at leve og kunne sætte pris på hverdagen og de små ting.
– Sådan fungerer det ikke.
– Nej, jeg ved det godt.”
”Næste!”, s. 172-73.

Den norske forfatter Nina Lykke er født i 1965 i den vestnorske by Trondheim. Hun er uddannet fra Den grafiske højskole i København. Siden 1989 har hun arbejdet som grafisk designer i Oslo.

I 2010 debuterede Nina Lykke med novellesamlingen ”Orgien, og andre fortellinger” og i 2013 udgav hun sin første roman, ”Oppløsningstendenser”. Det var dog først med ”Nei og atter nei” fra 2016, at hun nåede ud til et større publikum, og denne bevægelse må siges at være fortsat med lægeromanen fra 2019, ”Full spredning” (”Næste!”, 2020), der er solgt til 14 lande og har solgt mere end 70.000 eksemplarer i Norge, og som indtog pladsen som den mest solgte roman i Norge i 2019.

I romanen ”Nej, nej og atter nej” skildrer Nina Lykke en relation mellem forældre og børn, som spejler den måde, mange forældre opdrager på i dag, og som står i modsætning til den frie opdragelse, Nina Lykke selv fik i 1970’erne: ”Jeg var selv barn i 1970’erne og dengang var der ingen, der opdragede børn, som vi gør i dag. Vi har ikke fået det i vores barndom, som vi nu giver til vores børn. Men vi fik noget andet, som for eksempel frihed – en frihed som børn i dag ikke har. Vi kunne gøre lidt hvad vi ville, på godt og ondt. På godt i forhold til mig selv i hvert fald. Jeg blev hverken misbruger eller slået ihjel, selvom jeg havde utrolig meget frihed og kunne gøre, hvad jeg ville.” (Kia Svaetichin: Författaren Nina Lykke: Äktenskapets tid är förbi – det är fint men samtidigt väldigt naivt att tro att kärleken ska hålla livet ut. Svenska YLE, 2019-05-17. Egen oversættelse).

Nina Lykke skriver om normale mennesker, forstået på den måde, at hun skriver om folk, som de er flest, velvidende at alle har deres egne historier og grunde til at gøre hvad de gør – og at alle har et kaos inde i sig, uanset hvor glat facaden er. I forbindelse med udgivelsen af romanen ”Oppløsningstendenser”, der handler om en kvinde i alvorlig krise, fortalte Lykke i et interview om sin interesse for angsten for ikke at være normal: ”Jeg tror, at vi alle er bange for at havne i situationer, hvor vi ikke føler os normale. Det er en trøst at tænke på, at det er en fælles angst. I middelklassen er der meget angst. Der er meget man ikke kan snakke om. Angsten for at sige noget forkert er meget stærkt til stede i sociale sammenhænge.” (Bente Thoresen: Nesten helt utenfor. Psykisk helse, 2015-12-17. Egen oversættelse).

Skilsmisse og alle de manøvrer, der skal til for både at indse og gennemføre skilsmissen, interesserer Lykke, der selv blev skilt som 34-årig – hvilket ifølge hende selv var smart, så hun var ung nok til at orke at finde en ny partner.

Nina Lykke er bosat i Oslo.