Baggrund

Citat
”I den fjerde måned efter mødet med kvinden på broen holdt min vært næsten op med at sørge. Ikke sådan, at han var glad nu, for selv sømmene på hans bedste dages klæder havde flossede tråde af sorgfuldt mørke. Det var mere, at han var levende igen, åben for glædens muligheder.”
”Fuglenes gråd”, s. 35.

Chigozie Obioma blev født i 1986 i Akure i Nigeria, hvor han voksede op med sin familie. Under sin opvækst talte han engelsk og de nigerianske sprog igbo og yoruba. Chigozie Obiomas far havde arbejdet hårdt for at finansiere sin uddannelse og blive bankmand, og forældrene lagde stor vægt på at opmuntre deres børn til at uddanne sig og vælge vellønnede professioner. Forældrene tilhørte en protestantisk kirke, men især morens kendskab til den afrikanske igbo-religion spillede en rolle i barndomshjemmet.

Chigozie var det femte barn i en søskendeflok på tolv og den af børnene, som holdt særligt meget af at høre sin far fortælle historier, og som læste bøger, så snart han så sit snit til det. En af de bøger, som gjorde et stort indtryk på den unge Chigozie, var romanen ”The Palm-Wine Drinkard” (”Palmevinsdrankeren”) af den engelsksprogede nigerianske forfatter Amos Tutuola. Som ung var Obioma også fascineret af græsk mytologi og britisk litteratur. På trods af sin tidlige interesse for litteratur valgte Chigozie Obioma at læse til ingeniør i Nigeria, men blev aldrig fanget af studiet, som han ikke gennemførte. Chigozie Obioma havde herefter planer om at studere i Storbritannien, men fik sin visumansøgning afvist.

Han tog derfor til Cypern, hvor han læste engelsk litteratur på Cyprus International University. Mens han boede på øen i Middelhavet, skrev han i et længerevarende anfald af hjemve det første udkast til ”The Fishermen” (2015) (”Vi var fiskere”, 2016), som bl.a. er en hyldest til broderskab, trækker på en mundtlig fortælletradition og har referencer til igbo-kulturen. Romanen gav den 28-årige Obioma et internationalt gennembrud, blev nomineret til flere priser og er oversat til mere end 30 sprog. Chigozie Obioma har siden taget en master på University of Michigan og skrevet flere bøger, noveller og essays. I 2021 var han del af det dommerpanel, der uddelte The Booker Prize, og han er i dag bosat i Lincoln i den amerikanske delstat Nebraska. Ved siden af sit forfatterskab har Obioma siden 2021 undervist i litteratur og kreativ skrivning på University of Nebraska-Lincoln.