Baggrund

Citat
”Hendes øre er et lille og lyserødt og perfekt sneglehus. Jeg stikker en kuglepen ind i det og er måske lige ved at punktere hendes trommehinde, da hun pludselig retter sig op. Hanne, vores rektor, der altid går i pangfarvede strømpebukser, står i døren.”
”Afstanden mellem dig og mig”, s. 18.

Caroline Ørsum er født i 1985 og debuterede som 24-årig med ungdomsromanen ”Hovedet i skyerne” i 2009. Kendetegnende for forfatterskabet er en boblende skrivelyst og et gåpåmod, der betød en meget tidlig debut som romanforfatter. Ørsum har altid villet være forfatter og skrev sin første ”roman” som 3-4-årig. Den består bl.a. af sætningen ”En dag var der så meget sne, så vi blev nødt til at grave os ud” (Nordagerskolen: Caroline Ørsum. YouTube, 2016-12-16).

Ørsum tager ofte den nørdede og skæve normbryders vinkel i sine bøger og skaber stor indlevelse hos læseren i forhold til tabubelagte emner som angst og andre psykiske udfordringer hos unge. I en tid med stor optagethed af identitetspolitiske problematikker er hun heller ikke bleg for at beskæftige sig med følsomme emner som køn, seksualitet og ligestilling, og her spiller det måske også ind, at hun har en uddannelse i socialvidenskab bag sig. Homoseksualitet tematiseres i debutromanen ”Hovedet i skyerne” med kærlighedsforholdet imellem to unge mænd og igen i romanen ”Afstanden mellem dig og mig” (2020), hvor de samfundsmæssige strukturer betyder, at to kvinders forelskelse udfordres, i og med den ene er lærer og den anden elev.

Ørsum udtrykte i forbindelse med udgivelsen af sin debutroman sit engagement i det kønspolitiske: ”Det, der optager mig meget, er ligestilling, og hvordan man behandler mindre grupper. Vi er nået langt i vores samfund med hensyn til tolerance overfor små kulturer og minoriteter, men så længe bøsser bliver slået ned, fordi de er bøsser, så er der behov for en samfundsændring.” (Anja Berth: Så længe bøsser bliver slået ned, er der behov for mere ligestilling. Vesterbro Bladet, 2009-06-03).

Caroline Ørsum er – ud over at være forfatter til 17 bøger for unge skriveunderviser og foredragsholder på biblioteker, skoler, højskoler og forfatterskoler. Hendes kæreste er finne, og under coronakrisen i 2020 slog Ørsum til lyd i medierne for, at ikke bare ægtefolk, men også ugifte par skulle have mulighed for at besøge hinanden på tværs af landegrænser. Forfatteren bor på Vesterbro i København.