Beslægtede forfatterskaber

I sine Young Adult-romaner beskæftiger Caroline Ørsum sig på hjertegribende og realistisk manér med tabubelagte emner. Hendes forfatterskab ligner på den måde Sarah Engells, der som Caroline Ørsum også er kendt for sit realistiske ungdomssprog, sine troværdige karakterer og for at beskæftige sig med aktuelle tematikker som digital mobning, ensomhed, sygdom og død. En forfatter som Lise Villadsen skriver som Ørsum også om angst som den store hæmsko for et ungt menneske. Det sker i romanen ”Kvantespring” (2020), hvor hovedpersonen går i gymnasiet, men er så syg af angst, at hendes liv går mere og mere i stå. 
Selv siger Ørsum om det at skrive om unge med ondt i livet: ”Jeg følger meget med i, hvor mange unge, der kæmper med psykiske udfordringer i de her år. (…) Det ligger mig meget på sinde, at der skal være plads til, at vi kan være på forskellige måder og have forskellige grader af overskud.” (Frederik Højfeldt Nielsen: Forfatter i opfordring til unge: Giv dig selv et frikvarter fra virkeligheden. DR.dk, 2018-05-29).
Den amerikanske sværvægter John Green er næsten umulig at komme udenom, når det kommer til psykologisk intelligente skildringer af unge og angst, OCD, sygdom og død – og kærlighed. Mest kendt er nyklassikeren ”En flænge i himlen” (2012), men særligt den nyere roman ”Skildpadder hele vejen ned” (2017) er en oplagt pendant til Ørsums forfatterskab med skildringen af den skæve og stærkt OCD-ramte Aza, der pines slemt af frygten for alskens frygtelige baciller og vira. Bogen giver derfor ligesom ”Wiki over Miss Elises elendige liv” en levende indføring i de udfordringer og kvaler et ungt menneske med angst gennemgår i kampen for et relativt ”normalt” liv. 
Et par eksempler på nyere YA-litteratur om det at være ung og homoseksuel kunne være danske Anika Eibes ”Er du ok, Matthias?” (2017) og amerikanske Becky Albertallis ”Simon versus verdens forventninger” (2016). I begge tilfælde er hovedpersonerne på vej til at springe ud af skabet, og chat på nettet viser sig på forskellig vis at blive en vigtig del i deres proces. Sagen oplevet med pigers øjne får vi med Line Lybeckers roman ”Mere end veninder” (2018), der skildrer et langdistanceforhold mellem en dansk og en amerikansk pige og deres familiers vidt forskellige reaktioner på deres homoseksualitet.