Sagn og myter

Efter nogle år, hvor alle bøgerne havde handlet om naturen, fik Lars-Henrik Olsen lyst til at skrive om noget andet, nemlig de gamle nordiske sagn og myter. Ligesom han før havde brugt måneder og år på at komme tæt på dyrene, fordybede han sig nu i alle de gamle historier om de væsener, vi kalder overnaturlige. "Jeg ville lade væserne tale til mig," siger han selv.

26492513

Først kom Hyggen - en historie om en gårdnisse, som senere blev efterfulgt af Den mærkelige rejse efter Hyggen. I den første genfortælles gamle danske nissesagn, ét til hver dag i december, og i den anden møder vi både varulve og ellepiger foruden en lang række andre mærkelige skabninger fra den danske sagnverden. Lars-Henrik Olsen er meget kritisk med sit arbejde, og da der blev mulighed for det, gennemreviderede han teksten i bogen om Hyggen , der også fik nye illustrationer.

Da Olsen var dreng, havde familien en gammel grønlandsk kvinde som nabo. Hun sang og fortalte, når Lars-Henrik kom på besøg. Det foregik på grønlandsk, som han ikke forstod et ord af - og alligevel forstod han en masse, når hun først tog fat på sine historier. Denne kvinde blev til hovedpersonen i Landet på den anden side, hvor en række gamle grønlandske sagn flettes sammen med beretningen om, hvordan de sidste eskimoer sporløst forsvandt fra det ubeskriveligt barske Nordøstgrønland.