Baggrund

Citat
“Han sidder med sin gamle telefon på knæet og snakker med Eva, en Eva som er ked af det. Men alligevel kan han ikke lade være med at give telefonrøret et kys, så lettet og glad er han. Den slags gør man altså ikke. At kysse røret er virkelig for fjollet, men der er jo ingen der kan se ham, så skidt med det. - Hvad laver du? spørger Eva. - Ikke noget. Taler i telefon. Med dig. - Det var mærkeligt. Det lød som et kys!”
“Eva og Adam. De bedste uvenner”.

Måns Gahrton er født i Lund og opvokset i Stockholm. Efter eksamen i jura med titlen “ophavsret til tegneserier”, begyndte han at arbejde i forlagsbranchen og sideløbende som forfatter. Stor produktivitet kendetegner forfatterskabet, og det er derfor ikke så overraskende, at Gahrton allerede som femårig tegnede sin første tegneserie, og som seksårig skrev sin første bog.

Gahrton fortsatte med at skrive under hele sin opvækst og elskede ifølge eget udsagn at finde på historier. Men det var først, da han mødte illustratoren Johan Unenge, som kunne realisere nogle af Gahrtons mange idéer, at han turde opsøge et forlag. De mødte hinanden i 1984 til en fest, og inspireret af Tintin skabte de tegneserien “Agent Annorlunda” som udkom i syv album, første gang i 1987. Med “Eva & Adam” fra 1993 kom det store gennembrud, der har gjort Gahrton og Unenge til nogle af Nordens mest læste forfattere blandt børn og unge.

Gahrtons egen barndom var præget af bøger, fodbold og musik og ikke mindst generte forelskelser i piger. Disse hemmelige følelser husker han stadig, og de udgør en væsentlig inspirationskilde i forfatterskabet. Derudover får han inspiration af rejser og bøger. Gahrton har fortsat sit samarbejde med Unenge, men efterhånden er grænserne mellem rollerne som henholdsvis forfatter og tegner blødt op. Eksempelvis har de skrevet “Mållösa United” og en række tv-manuskripter i fællesskab. Måns Gahrton bor i dag i Nacka uden for Stockholm sammen med sin kæreste og to sønner.