"Det er røg og damp business at producere kunst"

© Illustration: Flemming Quist Møller
Copyright:
Illustration: Flemming Quist Møller

Af FQMs bøger er det kun Cykelmyggen Egon, Olga og kedsomheden og Snudens ABC, der er lavet decideret som billedbøger. De andre har alle på den ene eller den anden måde haft noget med tegnefilmen at gøre.

Bennys badekar blev først lavet som tegnefilm, og bogen kom siden hen. Den første bog om Snuden blev oprindelig lavet som en bestilt tv-serie for børn, og Snuden og Otto skulle have været en tegnefilm. Da der ikke var penge til det, blev det til en bog i stedet for.

Jungledyret Hugo har en anden tilblivelseshistorie. Den startede som bestilt radioføjleton. Siden bearbejdede FQM den til en bog. Da han ikke havde skrevet den til sig selv som tegner, fik han sin søn, Carl Quist Møller, til at illustrere den. Han har selv læst den ind som lydbog med lydeffekter og musik af Anders Koppel.

Siden er den blevet til en film, til en billedbog på baggrund af filmen og til en cd-rom. Der er også kommet en opfølger på historien både på film og som billedbog, Jungledyret Hugo - den store filmhelt.

Det er en vigtig side ved FQMs produktion for børn, at han er historiernes ophavsmand, der iklæder dem den form, der nu engang er økonomisk og praktisk mulighed for.

Han har engang sagt, at han helst vil lave sine eventyr som film. "I tegnefilmen bruger man jo alle sanser - minus lugtesansen. Det er bevægelse, koreografi, baggrunde, design af figurer, musik og skuespil i stemmen. Uendelige parametre at lege med."

At han ikke har lavet flere tegnefilm end tilfældet er, beror på manglende økonomiske muligheder. For det er dyrt at lave tegnefilm. Der skal spyttes i kassen fra både offentlig og privat side. Men FQM piver ikke, fordi han som freelance kunstner ofte har vanskelige forhold.

"Det er røg og damp business at producere kunst," siger han, "man kan ikke putte det i munden eller stoppe det i tanken. Kunstnere er som opfindere, der må investere gratis arbejde i håb om at finde aftagere på et senere tidspunkt. Det er i orden. Jeg mener ikke, man har krav på en pose penge, blot fordi man har noget på hjerte."