Rejsen i fantasien

Raseriet udvikler sig til Hidsigprop.© Illustration: Flemming Quist Møller
Raseriet udvikler sig til Hidsigprop.
Copyright:
Illustration: Flemming Quist Møller

Både Benny og Olga rejser i fantasien. Benny fordi han ikke kan holde sin mor ud. Hun kalder hans elskede nyfangne haletudse for et lille slimet dyr og vil have, at han skal trække det ud i wc´et. I stedet låser han døren, fylder vand i badekarret og tager på en undersøisk rejse med sin ven Carl, haletudsen.

Olga er også på rejse, men det er fordi hendes mor ikke kan holde hende ud. Brug din fantasi, siger hun, da hun ikke længere orker at underholde det febersyge barn. I sin feberdrøm møder Olga Fantasien - et lille væsen med grønne vinger, rød narrehat og snabelsko, en trompet med ekstra krølle som mund og med hvide handsker.

Det er netop det, der er bogens scoop: FQM billedsætter begreber og sindsstemninger på en helt indlysende og alligevel overrumplende måde. Det er forunderligt at se, hvordan Kedsomheden med sine børn Led og Ked ser ud, opleve hvordan Raseriet udvikler sig til at blive Hidsigprop, mens Pjat og Pjank fjaser rundt og fjoller.

FQM rammer plet i barnets egen fantasi på en karsk og helt uforfalsket måde. Og i begge bøgerne slipper børnene ikke fantasiens land helt. Bennys badekar slutter med, at Benny næste dag med sine kammerater dykker ned på badekarrets bund. De oplever sikkert en masse spændende ting, men det kan jeg ikke fortælle dig om, for næste dag er lige nu i dag, og de er ikke kommet op af badekarret endnu.

Olga er ganske vist ved bogens slutning atter i sin seng, men aben Lillebror, der blev Olgas ven under drømmerejsen, er der stadigvæk. Lillebror blev Olgas ven / han forsvandt om dagen, men / hver nat kom han frem igen.