Rengøring

Citat
”Han virkede ikke fuld. Han havde også kun fået to øl, en før maden og en til maden, hun købte øllerne og sørgede altid for at der var nogen, men ikke for mange. Hun havde ikke fået nogen øl, hun drak bare vand.”

”Rengøring”, s. 15.

I Kim Fupz Aakesons ungdomsroman ”Rengøring” fra 2019 bor 17-årige Cecilie sammen med sin usikre og ustabile kæreste Andy, der er meget ældre end hende, og som undertiden slår hende. Dagene går med at gøre rent i forskellige hjem og sørge for, at der kommer nogle penge ind, for Andy har ikke noget arbejde og skylder penge til forskellige suspekte typer, efter at hans café gik konkurs. 

45986454

Andy har lavt selvværd og lader sine mindreværdskomplekser gå ud over Cecilie. Han taler grimt til hende og behandler hende dårligt, men han siger næsten altid undskyld, så Cecilie tilgiver ham og bliver hos ham, for hendes eget selvværd er heller ikke højt. Engang imellem siger Cecilies søster, at Andy ikke er god for hende, men hun har travlt med sit eget liv og sine egne forhold, og deres forældre er døde. En dag får Cecilie dog endelig nok og mod til at sige fra, så hun kan gøre rent i sit eget liv.

”Rengøring” er en ungdomsbog om psykisk og fysisk vold i kæresteforhold. Om at passe på sig selv og turde sætte grænser og sige fra. Om end Cecilies barndom var turbulent, har forældrenes død efterladt Cecilie ret alene i verden, og hun søger kærlighed og tryghed, men ender med at finde det modsatte i den ældre Andy. Trods sine kun 17 år er Cecilie langt mere ansvarsfuld end Andy, men hun er stadig uprøvet i livet, og Andy udnytter systematisk hendes umodenhed og naivitet til sin egen fordel.

Gennem et enkelt og ligefremt sprog, der henvender sig til unge i de ældste klasser i folkeskolen eller i gymnasiet, skildrer romanen Cecilies hverdag på godt og ondt, både når hun er ude at gøre rent i forskellige hjem, og når hun er sammen med sin kæreste eller søster.