I 2009 udgav Chimamanda Ngozi Adichie novellesamlingen ”The Thing Around Your Neck” (”Det du har om halsen”, 2010). Samlingen består af 12 historier, der på forskellig vis handler om at være bundet til Nigeria, hvad enten livet leves i landet eller som immigrant i USA. Udover at have rødder i Nigeria har næsten alle historiernes fortællere også til fælles at tilhøre den akademiske middelklasse eller overklasse. Samlingen portrætterer altså mennesker, der alle har et håb om og en tro på, at de vil og kan få et godt liv med kærlighed, uddannelse, jobs osv. Det er mænd og kvinder, der kæmper for det gode liv, men som på grund af race, køn eller Nigerias politiske situation i højere grad oplever tab, skuffelse og ensomhed. Selvom flere af historierne også er kærlighedshistorier, emmer de af ulighed og uretfærdighed.
28321767
Titelnovellen ”Det du har om halsen” er et godt eksempel på samlingens tematikker. Den er både en kærlighedshistorie og en historie om ensomhed og skuffelse. Den handler om den unge, pligtopfyldende, nigerianske pige Akunna, der kommer til USA, fordi hun gennem sin onkel vinder et Green Card, som jo må være vejen til lykke. Men Akunna finder den ikke i USA. Hun må brat forlade sin gifte onkels hus, fordi han tror, at han kan tage, hvad han vil have, og det vil Akunna ikke lægge krop til. Hun ender sin flugt som servitrice i en lille by i Connecticut, hvor pengene kun rækker til et tarveligt værelse. Ensomheden er kvælende for Akunna. Hun har ingen kontakt med familien derhjemme, fordi hun ikke har noget at fortælle, som hun udtrykker det. Og da hun endelig møder kærligheden og derfor kan ringe hjem, fordi hun har noget at fortælle, finder hun ud af, at hendes far er død.
Novellen fortælles i anden person ental, hvilket forstærker undertonen af skuffelse, bitterhed og vemod. I novellen ”I morgen er for langt væk” findes samme fortællergreb, der også her er med til at skabe historiens stemning af skyld. De andre noveller har enten en jeg-fortæller eller er tredjeperson-fortællinger, men uanset fortællerforhold giver alle historier et psykologisk præcist og meget rørende portræt af fortælleren. Og det er netop Adichies styrke; at kunne skrive en person frem gennem en konkret situation, der foregår et bestemt sted, og så sprænge tid og sted ved at indskrive små flashbacks eller flashforwards, så personerne kommer til at fremstå hele og levende.
SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Det du har om halsen"