Kirsten Ahlburgs forfatterskab spænder vidt over både genrer og målgrupper. Ahlburgs meget direkte tilgang til pigeliv og pubertet genfindes hos en lang række andre ungdomsbogsforfattere. Den britiske forfatter Jacqueline Wilsons ungdomsserie om pigen Ellie beskæftiger sig ligesom ”Nice eller nederen” bøgerne med teenagelivets op- og nedture. Wilson er ikke bange for at formidle tunge emner som selvmord, skilsmisse og mobning til børn og unge. Den uforskrækkede tilgang til livets alvor deler hun med Kirsten Ahlburg, som i ungdomsromanen ”Et nyt liv” skriver direkte om selvmord.
Hos den danske forfatter Ronnie Andersen bliver teenageårenes usikkerhed ligeledes tydeliggjort gennem barske historier om omsorgssvigt og mobning. Tonen og handlingen er mere hård hos Andersen end hos Ahlburg, men i en roman som Andersens ”Komatøs” om mobbeofferet Maj, er fortællegrebet det samme som i Ahlburgs ”Et nyt liv”. Fortællerne forsøger at distancere sig fra smerte og usikkerhed ved at opretholde en hård attitude, som også kommer til udtryk i sproget. Flugten fra livets kaos gennem følelsesmæssig distance er et tema, der gør sig gældende i flere af Ronnie Andersens bøger.
Den danske forfatter Trine Juul Hansen har ligesom Ahlburg skrevet en serie ungdomsromaner i dagbogsformat. Hendes karakter hedder Nanna og er lige et par år ældre end Kirsten Ahlburgs Emma i ”Nice eller nederen” bøgerne. Nanna-bøgerne beskæftiger sig med almene ungdomstemaer som fester, veninder, alkohol, kærlighed og forældre.
Mette Finderup har også skrevet dagbogsromaner for unge piger. I hendes otte bøger om pigen Emmy følger man en 13-årig piges udvikling. Emmys dagbogsskriblerier er åbenhjertige og selvudleverende, og teenagelivets følelsesmæssige kaos danner kulissen for de hverdagssituationer hun beskriver.