Nice eller nederen 1 & 2

Citat
”Nu er min første menstruation færdig. Jeg bløder ikke mere. Jubi! Jeg forstår bare ikke, hvorfor jeg skal rende rundt med sådan noget stads en gang om måneden. Fyrre år! Mor siger, at det er, fordi jeg skal kunne få børn. Men jeg behøver altså ikke at få børn før om mange år. Hvorfor kunne det så ikke vente, til jeg blev tyve eller tredive?”
”Nice eller nederen – Emma 11 år … snart 12”, s. 28.

Kirsten Ahlburg beskriver de første teenageårs nysgerrighed og spænding gennem karakteren Emma i to bøger under titlen ”Nice eller nederen”. Bøgerne er skrevet i dagbogsform og mimer en tweenpiges tanker og sprog.

I ”Nice eller nederen – Emma 11 år … snart 12” (2011) følger vi den 11-årige Emmas vej ind i puberteten. Hun leger stadig med sin bedsteveninde Line, men pubertetens mange forandringer vækker nye interesser. Tanker om drenge, klassefester, tungekys og menstruation er bare noget af det, Emma nedfælder i sin dagbog. Kroppen kribler og forandrer sig, på både nice og nederen vis. Hår gror, bryster vokser og svedpletter breder sig under armene. Emma både frastødes og fascineres af udviklingen.

29835713

I ”Nice eller nederen 2 – Emma 12 år … snart 13” (2013) prøver Emma at komme sig over ekskæresten Simon. Heldigvis er der andre drenge, som fanger hendes interesse.

Hun får sig en ny veninde i Nana fra klassen, som introducerer hende til øl, smøger og Justin Bieber. Justin Bieber er hun vild med, mens øl og smøger ikke lige er hendes kop the. Hun skal også vænne sig til tanken om bh’er og tungekys.

Dagbogsformatet giver et direkte og usminket indblik i den forvirrende overgang fra barn til teenager. Det er ikke så enkelt, og Kirsten Ahlburg indfanger de modstridende følelser der følger med puberteten – de dobbelte reaktioner kroppen og seksualiteten vækker af både afsky og fascination, og den første forelskelses blanding af sommerfugle i maven, generthed og jalousi.