Lad den rette komme ind

Citat
“Elis ansigt befandt sig tyve centimeter fra hans eget. Hendes ånde lugtede underligt, som i skuret hvor hans far opbevarede gammelt metalskråt. Ja. Det lugtede af… rust omkring hende. En fingerspids strøg hen over hans øre. Hun hviskede: Jeg er alene. Ingen ved noget. Vil du?
Ja.
Hun førte hurtigt sit ansigt hen til hans, lukkede sine læber rundt om hans overlæbe, holdt den fast med et let, let tryk. Hendes læber var varme og tørre.”
“Lad den rette komme ind”, side 282.

Manuskriptet til “Låt den rätte komma in” fra 2005 (“Lad den rette komme ind”, 2007) blev til at begynde med afvist af adskillige forlag. Men da bogen endelig udkom, resulterede den i John Ajvide Lindqvists internationale gennembrud. Handlingen udspiller sig fra den 21. oktober til den 13. november 1981 i den trøstesløse betonslum i forstaden Blackeberg blandt alkoholikere, arbejdsløse og enlige mødre. Hovedpersonen er den 12-årige, lettere overvægtige taber, Oskar, der bor alene med sin nervøse mor og kun ser sin far med ujævne mellemrum, når faderen ikke er for fuld. Oskar bliver mobbet temmelig alvorligt i skolen. Han bliver slået, får sit hoved stukket ned i wc’et og bliver truet med kniv, og den eneste måde, han kan tilfredsstille sine plageånder Jonny og Micke på, er ved at skrige som en gris. I al hemmelighed går han rundt med en skumgummibold i underbukserne, så hans bukser ikke bliver våde, når han tisser i dem. Oskar er ensom og udstødt, lige indtil han møder pigen – den kønsløse Eli, som er flyttet ind i lejligheden ved siden af ham. Venskabet, der langsomt udvikler sig mellem de to, bliver historiens omdrejningspunkt og hovedtema. Der går lang tid, før det går op for Oskar, at Eli er vampyr, og at hun faktisk er 200 år gammel, selvom hun ligner en på 12. Eli indrømmer dog aldrig, at hun er vampyr.

26713579

Da Oskar opdager, at Eli har et andet forhold til kød og blod end han selv, bliver han også klar over, at de bestialske mord, som for tiden hærger området, kan spores tilbage til hende, fordi hun lever af frisk menneskeblod. Det er dog ikke hende selv, der slår mennesker ihjel, men den mand, som hun bor sammen med: Håkon, som er en afdanket, pædofil lærer, hun har hvervet til opgaven. Selvom Eli lever af menneskeblod, så er hun samtidig en lille pige, der er ensom og isoleret lige som Oskar, og venskabet mellem de to rummer en ømhed og varme, der står i stærk kontrast til den umenneskelige mobning på skolen og de bestialske mord, som Håkon begår. 

Eli giver ikke kun Oskar sit venskab, ømhed, kram og kys, men hjælper ham også med at hævne sig over sine plageånder. I sidste ende hjælper hun ham op fra betonslummen og ud til et liv, der er værdigt og omsider værd at leve. “Lad den rette komme ind” kan bedst betegnes som en socialrealistisk vampyrroman, der er fortalt af en tredjepersons fortæller med skiftende synsvinkler. Titlen kommer fra Morrissey-sangen “Let the Right One Slip In”, og udover, at John Ajvide Lindqvist er meget passioneret Morrissey-fan, så har han valgt den oplagte titel, fordi den hentyder til, at vampyrer kun kommer ind, hvis de bliver inviteret. Og det gør Oskar – heldigvis.