Lindqvist, John Ajvide
Foto: Mia Ajvide

John Ajvide Lindqvist

mag.art. Abigail Josephsen, 2013. Blå bog og bibliografi opdateret oktober 2023.
Top image group
Lindqvist, John Ajvide
Foto: Mia Ajvide

Zombier, vampyrer, spøgelser, ansigter der ætses væk og dueller med motorsave. Her vil mange læsere, der ikke er dedikeret til skrækgenren, sandsynligvis stå af. Men det vil være en skam. For John Ajvide Lindqvists bøger rummer indgående og interessante socialrealistiske skildringer af livet i svenske betonforstæder og den barske Skærgård, hvor der står bestialsk mobning, alkoholisme, arbejdsløshed, overlevelse og ensomhed på dagsordenen. Ved at kombinere de to genrer formår forfatteren at skrive om betingelsesløs kærlighed på tværs af  liv og død, om smertende længsel og afgrundsdyb sorg.

 

137009021

Blå bog

Født: 1968 i Blackeberg, Sverige.

Uddannelse: Autodidakt tryllekunstner, gøgler og stand up-komiker.

Debut: Lad den rette komme ind. Forum, 2007.

Litteraturpriser: Nöjesguidens pris bästa läsning, 2005. Svenska Akademiens pris till Harry Martinssons minne, 2007. Göteborgs-Postens litteraturpris, 2008. Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, 2008.

Seneste udgivelse: Skriften i vandet. Gyldendal, 2023. (Skriften i vattnet, 2022.). Oversat af Ask Hansen. (Blodstormen, 1).

Inspiration: Clive Barker, Morrissey og The Smiths.

Artikel type
voksne

Baggrund

“… vi må alligevel spørge os selv: Er det ikke de pårørende som skal beslutte hvad der bør gøres? Kan myndighederne alene bestemme i en sag som i sidste instans handler om kærlighed?”
“Håndteringen af udøde”, s. 118.

John Ajvide Lindqvist er opvokset alene sammen med sin mor i Blackeberg; en belastet forstad til Stockholm, hvor unge sniffer lim i kælderen og alkoholikerne sidder bænket uden for. Sin barndoms somre tilbragte han hos sin far, der var fisker i Skærgården. 

I sin barndom var John Ajvide Lindqvist meget isoleret og ensom. Han læste samtlige bøger i Kalla Kårar-serien, og når han var i skole, blev han mobbet, ligesom Oscar i romanen “Lad den rette komme ind”. Han mener selv, at de oplevelser har præget hans forfatterskab med dysterhed: “Selv om jeg i dag er et lykkeligt menneske, kan jeg kun skrive mørkt og uhyggeligt. For min grundtone i livet, mit følelsesskelet, min verdensopfattelse, blev grundlagt, før jeg var 18.” (Tine Marie Winther: Svensk zombieforfatter: Man skal elske sine monstre. Politiken, 2009-03-23). Faktisk optræder de tre skolekammerater, der mobbede Lindqvist, ved deres rigtige navn i “Lad den rette komme ind” – der er blot byttet lidt rundt på for- og efternavne. 

Som 13-årig blev Lindqvist optaget i Svensk Magisk Cirkel, som han beskriver som et sted, hvor andre drenge, der var blevet mobbet, havde fundet hen. Her delte de deres hemmeligheder, drak whisky, og John Ajvide Lindqvist viste sine nylærte tricks frem for turister på Västerlånggatan i Stockholm. Da han gik ud af skolen, tog han forskellige jobs som blandt andet skolelærer og pædagogmedhjælper, og siden fik han skabt sig en karriere som stand up-komiker og tryllekunstner. Først som 32-årig begyndte han at skrive romaner. Siden har han skrevet fem romaner, som er udkommet i 30 lande, heraf er tre romaner udkommet på dansk. Han har ud over sin litterære produktion også skrevet manuskripter til teatre og svensk tv, herunder “Kommissionen” og “Reuter & Skoog”. Han har også skrevet manuskripterne til filmatiseringen af sine egne romaner “Lad den rette komme ind” og “Håndteringen af udøde”. 

Nu bor han sammen med sin hustru, digteren Mia, som han har været gift med i 16 år. De lever på Rådmansö i Roslagen i Skærgården sammen med deres søn og tre stedsønner. Huset, de bor i, har han arvet fra sin far, der druknede for ni år siden under en fisketur. Hans daglige liv er fokuseret omkring familien, manuskripterne og sjældne optrædener som tryllekunstner. “Jeg har rejst en del, men nu forsøger jeg at undgå det. I stedet for at flyve rundt i verden vil jeg hellere vide, hvor hver sten ligger, der hvor jeg er. Fordybe mig i stedet”, fortæller han. (Tine Marie Winther: Svensk zombieforfatter: Man skal elske sine monstre. Politiken, 2009-03-23).

Lad den rette komme ind

“Elis ansigt befandt sig tyve centimeter fra hans eget. Hendes ånde lugtede underligt, som i skuret hvor hans far opbevarede gammelt metalskråt. Ja. Det lugtede af… rust omkring hende. En fingerspids strøg hen over hans øre. Hun hviskede: Jeg er alene. Ingen ved noget. Vil du?
Ja.
Hun førte hurtigt sit ansigt hen til hans, lukkede sine læber rundt om hans overlæbe, holdt den fast med et let, let tryk. Hendes læber var varme og tørre.”
“Lad den rette komme ind”, side 282.

Manuskriptet til “Låt den rätte komma in” fra 2005 (“Lad den rette komme ind”, 2007) blev til at begynde med afvist af adskillige forlag. Men da bogen endelig udkom, resulterede den i John Ajvide Lindqvists internationale gennembrud. Handlingen udspiller sig fra den 21. oktober til den 13. november 1981 i den trøstesløse betonslum i forstaden Blackeberg blandt alkoholikere, arbejdsløse og enlige mødre. Hovedpersonen er den 12-årige, lettere overvægtige taber, Oskar, der bor alene med sin nervøse mor og kun ser sin far med ujævne mellemrum, når faderen ikke er for fuld. Oskar bliver mobbet temmelig alvorligt i skolen. Han bliver slået, får sit hoved stukket ned i wc’et og bliver truet med kniv, og den eneste måde, han kan tilfredsstille sine plageånder Jonny og Micke på, er ved at skrige som en gris. I al hemmelighed går han rundt med en skumgummibold i underbukserne, så hans bukser ikke bliver våde, når han tisser i dem. Oskar er ensom og udstødt, lige indtil han møder pigen – den kønsløse Eli, som er flyttet ind i lejligheden ved siden af ham. Venskabet, der langsomt udvikler sig mellem de to, bliver historiens omdrejningspunkt og hovedtema. Der går lang tid, før det går op for Oskar, at Eli er vampyr, og at hun faktisk er 200 år gammel, selvom hun ligner en på 12. Eli indrømmer dog aldrig, at hun er vampyr.

26713579

Da Oskar opdager, at Eli har et andet forhold til kød og blod end han selv, bliver han også klar over, at de bestialske mord, som for tiden hærger området, kan spores tilbage til hende, fordi hun lever af frisk menneskeblod. Det er dog ikke hende selv, der slår mennesker ihjel, men den mand, som hun bor sammen med: Håkon, som er en afdanket, pædofil lærer, hun har hvervet til opgaven. Selvom Eli lever af menneskeblod, så er hun samtidig en lille pige, der er ensom og isoleret lige som Oskar, og venskabet mellem de to rummer en ømhed og varme, der står i stærk kontrast til den umenneskelige mobning på skolen og de bestialske mord, som Håkon begår. 

Eli giver ikke kun Oskar sit venskab, ømhed, kram og kys, men hjælper ham også med at hævne sig over sine plageånder. I sidste ende hjælper hun ham op fra betonslummen og ud til et liv, der er værdigt og omsider værd at leve. “Lad den rette komme ind” kan bedst betegnes som en socialrealistisk vampyrroman, der er fortalt af en tredjepersons fortæller med skiftende synsvinkler. Titlen kommer fra Morrissey-sangen “Let the Right One Slip In”, og udover, at John Ajvide Lindqvist er meget passioneret Morrissey-fan, så har han valgt den oplagte titel, fordi den hentyder til, at vampyrer kun kommer ind, hvis de bliver inviteret. Og det gør Oskar – heldigvis.