En spøjs fætter

© Roald Als
© Roald Als

Den opfattelse af forholdet mellem børn og forældre ligner det, der skildres i billedbogen Den opfattelse af forholdet mellem børn og forældre ligner det, der skildres i billedbogen En spøjs fætter: Et barn, der drager fuldstændig hærgende gennem sin familie og nærmeste omgivelser, tilsyneladende ikke af ond vilje, men nærmest pr. konstitution.

Fortællingen bæres af en snæver vekselvirkning mellem tekst og billede, og en stor del af humoren ligger i, at billedet indimellem får lov til at tale helt for sig selv.

Her og i andre bøger bruger Roald Als forskellige billedtricks, som han henter fra avistegneriets, tegneseriens eller reklamens verden: billedsekvenser, brudte billedrammer, dramatiske synsvinkler og talebobler.

Alle billeder i En spøjs fætter rummer bevægelse, hyppigt overdreven bevægelse, eller i det mindste spor af forudgående bevægelse, væltede flasker, ødelagte potteplanter. Selv et opstillet familiebillede domineres af uro.

Og det er ofte bevægelsen, det dynamiske og handlingsmættede, Roald Als fokuserer på i sine illustrationer: "Man skal tegne noget, hvor der sker noget, ellers bliver alle tegningerne to mennesker, der står og snakker. Skolebørn elsker tegneserier og gys, så skal de også have det".