Baggrund

Citat
“Jeg gned mig i øjnene, skimmede resten af teksten. (…) Sort på flimrende gråhvid skærm var det som en hvilken som helst anden nyhedstekst, det havde ikke noget med mig at gøre. Alligevel følte jeg mig lidt høj, en euforisk følelse af at befinde mig midt i verden.”
”Kvinderne på stranden”, s. 290.

Det er måske en tilsnigelse at kalde ”Kvinderne på stranden” for Tove Alsterdals litterære debut. Inden for de seneste 30 år har hun leveret manuskripter til både spillefilm, TV- og radiodramaer samt skrevet for teater og opera. Men det var først i 2009, at Tove Alsterdals eget navn prydede et bogcover, da ”Kvinnorna på stranden” mødte en usædvanligt begejstret svensk anmelderstand.

Tove Alsterdal blev født i Malmø i 1960 og voksede op i Umeå og Stockholm. Hendes far var fra Värmland, mens hendes mor var fra Tornedalen, en nordlig provins på grænsen til Finland. Denne geografiske rodløshed har sat sig spor i Alsterdals senere liv; hun har efter eget udsagn flyttet 27 gange (Mia Sjöström: Flytta är ett sätt att hitta sig själv. SvD Nyheter, 2006-04-11).

I begyndelsen af 1980’erne begyndte hun at studere journalistik på Kalix Folkhögskola, hvor hun knyttede et nært venskab til sin forfatterkollega Liza Marklund, og hun har siden været redaktør på flere af Liza Marklunds bøger.

Tove Alsterdal afsluttede sin uddannelse i 1985 og har arbejdet som journalist for en række svenske medier. Sideløbende er hun blevet en populær dramatiker og har tilføjet både teater-, radio- og TV-produktioner til sit CV. I 2009 leverede hun for første gang manuskript til en spillefilm, Helena Bergströms ”Så olika”, mens hun året efter skrev librettoen til Fredrik Högbergs opera ”Kains kvinna”.

Det var som sådan heller ikke mange års undertrykte forfatterambitioner, der affødte Alsterdals romandebut: ”Bogen var faktisk oprindeligt et filmmanuskript, og jeg havde kontakt med nogle filmselskaber. Men produktionen blev for dyr. Handlingen udspiller sig i flere lande, fem for at være præcis.” (Marika Hemmel: Doldisen Tove Alsterdal film- och thrilleraktuell. Dagens Nyheter, 2009-10-28. Egen oversættelse).

Siden ”Kvinderne på stranden” udkom i Danmark i 2011, har Tove Alsterdal udgivet yderligere fem romaner: ”I tystnaden begravd” (”Begravet i stilheden”, 2012), ”Låt mig ta din hand” (”Lad mig tage din hånd”, 2015), ”Vänd dig inte om” i 2016, (”Vend dig ikke om”, 2017), ”Blindtunnel” i 2019, der udkom på dansk samme år og med samme titel og ”Rotvälta” fra 2020 (”Stormfald”, 2021). I dag bor Tove Alsterdal i Stockholm. Om sommeren bor hun i Ådalen i Nordsverige, hvor også hendes Ådalenserie udspiller sig.