Baggrund

Citat
“Jeg gned mig i øjnene, skimmede resten af teksten. (…) Sort på flimrende gråhvid skærm var det som en hvilken som helst anden nyhedstekst, det havde ikke noget med mig at gøre. Alligevel følte jeg mig lidt høj, en euforisk følelse af at befinde mig midt i verden.”
”Kvinderne på stranden”, s. 290.

Det er måske en tilsnigelse at kalde ”Kvinderne på stranden” for Tove Alsterdals litterære debut. Hun har inden for de seneste 25 år leveret manuskripter til både spillefilm, TV- og radiodramaer samt skrevet for teater og opera. Men det var først i 2009, at Tove Alsterdals eget navn prydede et bogcover, da ”Kvinnorna på stranden” mødte en usædvanligt begejstret svensk anmelderstand.

Tove Alsterdal blev født i Malmø i 1960 og voksede op i Umeå og Stockholm. Hendes far var fra Värmland, mens hendes mor var fra Tornedalen, en nordlig provins på grænsen til Finland. Denne geografiske rodløshed har sat sig spor i Alsterdals senere liv; hun har efter eget udsagn flyttet 27 gange (Mia Sjöström: Flytta är ett sätt att hitta sig själv. SvD Nyheter, 2006-04-11).

I begyndelsen af 1980’erne begyndte hun at studere journalistik på Kalix Folkhögskola, hvor hun knyttede et nært venskab til Liza Marklund. Sidenhen har Alsterdal altid været den første til at læse og kommentere Marklunds succesfulde romaner.

Tove Alsterdal afsluttede sin uddannelse i 1985 og har siden da arbejdet som journalist for en række svenske medier. Sideløbende er hun blevet en populær dramatiker og har tilføjet både teater-, radio- og TV-produktioner til sit CV. I 2009 leverede hun for første gang manuskript til en spillefilm, Helena Bergströms ”Så olika”, mens hun året efter skrev librettoen til Fredrik Högbergs opera ”Kains kvinna”.

Det var som sådan heller ikke mange års undertrykte forfatterambitioner, der affødte Alsterdals romandebut: ”Bogen var faktisk oprindeligt et filmmanuskript, og jeg havde kontakt med nogle filmselskaber. Men produktionen blev for dyr. Handlingen udspiller sig i flere lande, fem for at være præcis.” (Marika Hemmel: Doldisen Tove Alsterdal film- och thrilleraktuell. Dagens Nyheter, 2009-10-28. Egen oversæettelse).

Da ”Kvinderne på stranden” udkom i Danmark i 2011, var anmelderne ligeså overvældede som deres svenske kolleger. Heriblandt kvitterede Berlingske med hele 6 stjerner. Succesen har tilsyneladende givet Alsterdal blod på tanden. Hun har siden med få års mellemrum udgivet yderligere to romaner ”I tystnaden begravd” (”Begravet i stilheden”, 2012) og "Låt mig ta din hand" ("Lad mig tage din hånd", 2015).

Tove Alsterdal har lagt livet med flyttekasser bag sig. Hun bor i dag på Södermalm i Stockholm med sin mand og tre døtre. Og har ingen planer om at flytte.