Under bjælken

Citat
”For mig, som et søgende menneske, er det gavnligt og givtigt, at jeg bruger ventetiden effektivt. Jeg har det væsentligt mere afslappet, end da jeg var yngre, og er afklaret med den fremtid, der rykker tættere på.”

”Under bjælken”, s. 329.

I biografien ”Under bjælken – et portræt af Kronprins Frederik” (2017) tegner Jens Andersen et portræt af et søgende menneske, der kæmper med at finde sig til rette i den rolle, han er født ind i. Bogen er delt op i otte kapitler, der hver især omhandler en særlig periode eller et særligt aspekt i Kronprins Frederiks liv, herunder hans barndom, akademikertilværelsen i Aarhus, tiden som frømand og mødet med Kronprinsesse Mary. 

Kronprins Frederik havde som barn og i sine ungdomsår svært ved sin fremtidige titel. I bogen fortæller Prins Joachim, at Frederik som barn reagerede voldsomt, når andre børn kaldte ham for ”Danmarks Konge”. Frustrationerne bundede i, at han ikke ønskede at være anderledes end sine jævnaldrende, og samtidig følte han ikke, at hans forældre havde forberedt ham tilstrækkeligt på, hvad hans rolle indebar. I Kronprinsens ungdomsår kom usikkerheden til udtryk ved en meget lukket facon over for pressen, og en opførsel som udefra set blev forvekslet med uansvarlighed og ligegyldighed. I bogen forstår man, at det handlede om et oprør. 

Koden knækker han først for alvor, da han finder selvtilliden og modet til at stå ved, hvem han selv er, og da han bliver bevidst om, at han er nødt til at gøre tingene på sin egen måde, hvis han skal skabe en meningsfuld vej hen mod den skæbne, han er givet – som Danmarks kommende konge. Vejen finder han blandt andet gennem fysisk udfoldelse og udholdenhed, i vandet som frømand, gennem maratonløb og på isen som en del af Sirius-patruljen. Men i høj grad også gennem kærligheden til (rock)musikken, til sport, til naturen og ikke mindst til sin familie. 

Bogen er blevet til gennem interviews over halvandet år med Kronprinsen selv, hans forældre, hans kone, hans bror, hans private venner og folk, der har stået Kronprinsen nær i forskellige perioder i hans liv. Derudover har Jens Andersen også deltaget på forskellige rejser med Kronprins Frederik og hans familie. 

Nederst på hver side i bogen finder man citater fra de mange musiknumre, som har været med til at forme Kronprinsen fra barnsben og frem til i dag. 

Sangene er samlet på en play-liste, som kan findes på Spotify. Et fortællegreb, der underbygger historien om en moderne Kronprins, der i dag har fundet sig til rette med at gøre tingene på sin egen måde.