Hvornår kommer der en god nyhed?

Citat
”Hvad nu, hvis han var blevet ved lidt længere, hvad nu hvis hendes mor ikke havde været død, men i vandig suspension, mens hun ventede på at blive gengivet livet? Tanken satte skub i Reggie, og hun flyttede knæet hen på den improviserede årepresse og bøjede sig så ned over mandens krop som en stor, klodset edderkop. Hun kunne godt klare det, hvis hun virkelig prøvede.”
”Hvornår kommer der en god nyhed”, s. 140.

Den tredje bog i serien om den tidligere politimand Jackson Brodie When Will There Be Good News? fra 2008 (”Hvornår kommer der en god nyhed?”, 2009) er en psykologisk thriller, der tager udgangspunkt i et grusomt overfald, som fandt sted for 30 år siden i Devon, England. Den dengang 6-årige Joanna Mason overlevede, men hendes mor, bror og søster blev dræbt på brutal vis af den komplet fremmede Andrew Decker. 30 år senere er Joanna blevet en succesfuld læge, mor til en søn og hustru til forretningsmanden Neil Hunter.

Romanen starter med det dramatiske flashback til mordet for 30 år siden, og fortsætter efterfølgende med en mere dybdegående fortælling om de mange personers baggrund, kærlighed og længsler. Det er først i bogens sidste halvdel, at det dramatiske plot rulles ud og læseren med stor hast får indblik i, hvordan personernes liv hænger sammen – gennem et utal af tilfældigheder og sammentræf.

I romanens nutid er Andrew Deckers løsladelse på trapperne, og romanens mange tilfældigheder begynder: Joanna forsvinder samtidig med Andrew Decker. Joannas mand er mistænkt for forsikringssvindel og opfører sig mærkeligt. Jackson Brodie tager det forkerte tog og bliver en del af en voldsom togulykke og forveksles med en forbryder. Joannas sympatiske barnepige, den forældreløse Reggie, redder en mands liv ved samme togulykke. Reggies privatlærer, den dybt religiøse Ms MacDonald, kører galt og dør samme dag.

27597556

Bogen skifter til en ny person næsten hvert kapitel, og læseren lærer mere om karaktererne på kryds og tværs. Kate Atkinson lægger på den måde mange ledetråde ud, sætter historier i gang og skaber et indviklet spind af historier. Alle disse historier afsluttes, og spørgsmål besvares også – helt i tråd med krimigenren. Det sker f.eks. i historien om Jackson Brodie, der i begyndelsen af romanen stjæler et hårstrå fra en lille dreng. Der gives indtryk af, at han efterforsker en kidnapning, men mod slutningen af romanen kommer det frem, at den lille dreng måske var hans egen søn.
Tilfældigheder fremhæves som en afgørende faktor for, hvordan tingene i romanen udvikler sig og viser, hvordan vi som mennesker ikke kan undgå at påvirke og have indflydelse på hinandens liv. Som Reggie siger: ”Vi er alle sammen alene, mr. B. Det er derfor vi må tage os af hinanden.” (s. 332).