I skovens dybe stille ro?

Bente Bech (f. 1956) er en glad tegner. Og man bliver glad af hendes streg, der altid er præcis og uden uldne kanter. Hun ka’ sit håndværk.

Det er dejligt at gå på jagt i Bente Bechs billeder, som indeholder et væld af detaljer. Fx i tegningerne til den største forlagsmæssige succes Duften i Luften (1990), der handler om en lille ’halsbåndmus’(?), der pludselig mærker et duftspor i luften. Den var ellers lige i gang med at samle nødder til den kommende strenge vinter, men nu må ’lysten’ tilfredsstilles før fornuften. Og så går den vilde søgen efter det, som er duftens udspring. Historiens oplæg er af Peter Lind.

22051040

Skoven er stor, dyb og fyldt med kildevæld og skyllende åer (eller er det floder?). Marken rummer et væld af dejlige skærmplanter og blomster, og på den dyrkede jord avles der alle gode former for kål og velsmagende nytteplanter. Musens jagt går fra den dybe skov, over et åbent (og derfor dødensfarligt!) areal med kredsende ørne helt hen til menneskenes bolig, hvor farlige katte ligger på lur efter en lækkerbisken. Og så tilbage til en åben plads mellem træerne, som kantes af et skovbryn, hvor et knejsende egetræ er endemålet. Er landskabet mon dansk? Jo, visse steder, men fx så vandholdige floder kan vi næppe finde her i landet. Og bøndergårdene ligner ikke de tilsvarende danske. Vi er i en blandingskultur og -natur.

Måske har den dygtige tegner allerede i dette (næsten) debutværk haft et internationalt publikum i sigte. Bogen er i hvert fald blevet solgt til udgivelse i Holland, Sverige og USA og er blevet optrykt i mere end fire oplag i Danmark.

Det fine rektangulære og ’vandrette’ bogformat befordrer en læsning med fart over feltet. Billedbogen er næsten som en tegneserie med to (eller tre) fortløbende billeder pr. opslag. ’Kameraet’ hopper rundt, skifter ustandselig vinkel, og der ’zoomes’ frem og tilbage. Snart ser vi musen tæt på og snart som et fjernt objekt i den store skov. Læseren hvirvles rundt i en svimlende dans fra jordens inderste til skovens trætoppe. Det er en herlig rejse.

Fortsættes