I sit arbejde med julekalenderen ”Tidsrejsen” har Poul Berg primært hentet inspiration fra gamle science fiction-kultklassikere fra 1980’erne, særligt ”Back to the Future”-filmene, ”Blade Runner” og ”Men in Black”: ”[Tidsrejsen] er et forsøg på at lave noget, der i bedste fald kan kaldes science fiction. Dele af serien er nærmest en hyldest til de gamle klassikere,” fortæller han (Martine Stock: Interview med Forfatterweb. Maj 2015).
Selvom julekalenderen i store dele er opbygget som et moderne sci-fi-eventyr, fornægter Poul Bergs socialrealistiske tilgang til børne- og ungdomsfortællinger sig ikke. Foruden overnaturlige elementer arbejder ”Tidsrejsen” nemlig med klassiske og alvorlige temaer som ensomhed, venskaber og skilsmisse.
En anden forfatter, som skriver socialrealistisk børne- og ungdomslitteratur, er Mette Vedsø, der skarpt og indsigtsfuldt skildrer barndommens skyggesider. I børnebogsserien om Vera kredser hun for eksempel om skilsmisse, og i ungdomsbøgerne ”Død og citronmåne” (2014) og ”Stav til psyko” (2013) om død og vold. Det er tankevækkende temaer, som forfatter Morten Dürr også arbejder med i sit forfatterskab, hvor han blandt andet skriver om ensomhed, sorg og frygt. En anden forfatter, der berører svære emner, er René Toft Simonsen, der gennem sine bøger om pigen Karla forholder sig til spørgsmål som mobning, religion og racisme.