Tidsrejsen

Citat
”Sofie og Dixie er kommet ud på toilettet. Der drypper blod fra Dixies næse (…)
’Du kyssede på min mor?’
’Av. Ja’
’Var det virkelig nødvendigt’ siger Sofie og tørrer blodet fra hans næse.
’Det virkede da, gjorde det ikke? siger han. ’Henrik fik da vist, at han godt kan li’ hende?’”
”Tidsrejsen”, s. 117.

Den moderne, science fiction-inspirerede julekalender ”Tidsrejsen” af Poul Berg udkom i 2014 og bygger på tv-julekalenderen af samme navn.

Bogen handler om den 13-årige videnskabsentusiast Sofie, der på forskellige måder forsøger at bringe sine skilsmisseramte forældre sammen igen, så de kan holde jul som en familie. Sofie har en nært forhold til sin farfar, der er videnskabsmand, og sammen har de et værksted, hvor de opfinder ting. En dag viser farfaren hende en maskine, som gør hende i stand til at rejse frem og tilbage i tiden. Opsat på at få sit højeste ønske opfyldt rejser Sofie tilbage i tiden til 1984, så hun kan påvirke historien og sikre, at forældrene ikke går fra hinanden i fremtiden. Men da Sofie ændrer i fortiden, kommer hun samtidig til at ændre fremtiden i en utilsigtet retning. Undervejs bliver hun venner med den nye og mystiske dreng i klassen, Dixie, som selv ved en del om at rejse i tiden. Sammen tager de kampen op mod hemmelige agenter, der vil forhindre tidsrejser.

51392930

Selvom ”Tidsrejsen” i mange henseender er en moderne og actionpræget julekalender om at rejse i tiden, er ét af seriens mest centrale temaer noget så jordnært som skilsmisse. Et samfundsrelevant og aktuelt emne, som mange børn såvel som voksne kan forholde sig til. Undervejs stifter Sofie bekendtskab med et andet universelt emne: kærligheden. Hendes videnskabelige tilgang til livet sættes på prøve, for det viser sig, at kærligheden er kaotisk og ikke kan forklares ud fra logiske målinger eller registreringer.

I ”Tidsrejsen” kombinerer Poul Berg således fundamentale sider af tilværelsen med overnaturlige elementer, der ikke kan lade sig gøre i den virkelige verden. Selvom historien udspiller sig inden for en klassisk og traditionsbunden genre, nemlig julekalenderen, afholder det ikke forfatteren fra at tage tankevækkende og hverdagsgenkendelige temaer op. Poul Bergs seriøse tilgang til at formidle historier til børn er kendetegnende for hans øvrige historier rettet mod børn og unge. Blandt andet ”Mille” og ”Limbo”, hvor han ligeledes anlægger en socialrealistisk tilgang til historierne.