Baggrund

Arne Berggren er født i Norge i 1960. Han er vokset op i vestdelen af Oslo, et miljø, som han ofte refererer til i sine ungdomsbøger. Hans forældre var kunstnere, og gennem sine venner fik han indblik i de miljøer, han beskriver i sine ungdomsbøger. Han siger selv, at han blev accepteret hos sine rige venner, fordi han og hans forældre var tilpas eksotiske til, at deres manglende formue ikke betød noget.

Han startede et psykologistudium, men skiftede uddannelsesretning og endte med en uddannelse som markedsøkonom. Derudover er han pladeproducent og selv udøvende musiker i bandet Dronning Mauds Land, hvor han spiller trommer og synthesizer.

Han arbejder som tekstforfatter på et reklamebureau og er desuden en flittig bidragyder til forskellige aviser og tidsskrifter, hvor han skriver små betragtninger om stort og småt i tilværelsen, fx om frisørbesøg, indkøb af øl 5 minutter efter lukketid og andre store og små betragtninger over hverdagslivet.

Mange af disse causerier fra bladene og aviserne blev udgivet i bogform i 1995 under titlen Hva avholder nordmenn fra biavl? - og andre tekster om kjærlighet, døden og Seven Eleven. Denne bog er dog ikke oversat til dansk. Arne Berggren arbejder også ofte med tekster til film, radio og reklamer og er som sagt en flittig skribent i aviser og tidsskrifter.

Arne Berggren debuterede i 1991 med en novellesamling, Frøken Brenner! - og andre historier om kjærlighet, død og råtne rampestreker. Denne novellesamling for unge er ikke blevet oversat til dansk.

I 1992 udkom ungdomsbogen Stillemanden - historien om et drab, som blev solgt til en del andre lande bl.a. Danmark. Bogen indbragte Arne Berggren Kritiker-prisen i Norge. Allerede året efter kom der en ny ungdomsbog, nemlig Vanessa - eller om at overleve på Hankø, og den blev året efter efterfulgt af endnu en ungdomsbog, Den ømme morder og voksenbogen Instamatic.

Senest har Arne Berggren skrevet 3 bøger om pubertetsdrengen Aldo Monrad. De sidste to er oversat til dansk. Det er Dronningen og Fisk - rotter i våddragt .Med disse bøger har Arne Berggren lagt den mere alvorlige og desperate tone væk og helliget sig en mere rablende form for humor.

1996 modtog Arne Berggren endnu en litteraturpris. Han blev tildelt "Sonja Hagemanns Barne- og ungdomsbokpris" for romanen Dronningen. I begrundelsen for tildelingen hed det bl.a.: At Arne Berggren på suveræn vis beskriver en teenagers sind og tanker.