Den svenske forfatter Elsa Beskow var en af de få forfattere fra århundredeskiftet, der helligede sig børnelitteraturen. Hun både skrev og illustrerede selv sine bøger, der var fulde af mystik og folkemytologiske detaljer. I ”De små skovnisser” fra 1911 og ”Puttes eventyr i Blåbærskoven” fra 1912 er teksten og de smukke akvareltegninger tilsyneladende idylliske men med ildevarslende understrømme. For som i Troldeliv møder vi også her skovens farer i form af bjergtrolde, kæmpebjørne, ubehagelige myrer m.m.
Når vi taler om trolde i børnelitteratur, kommer man ikke uden om den 41 bind lange serie om Troldepus skrevet af Dines Skafte Jespersen fra 1956-1988. Serien er en letlæsningsserie for skolebørn, hvor illustrationerne er langt mindre bærende end i Sissel Bøes serie Troldeliv, men der er alligevel mange ligheder. Troldepus er også en ’hyggelig’ lille trold, der kommer ud for mange spændende og undertiden også farlige ting, uden at det dog bliver for farligt. Også Troldepus bor i en troldhøj omkranset af egetræer dybt inde i en stor skov.
Josefine Ottesens serie om hullerikkerne foregår ligeledes i skovens eventyrlige verden. Det er bøger, der også appellerer til både drenge og piger fra 7-10 år. Ottesen skriver, ligesom Sissel Bøe, uden sentimentalitet om de små hullerikker og skovens dyr, der lever side om side, men som også til tider frygter hinanden. Også hos hullerikkerne, der har en vis lighed med børn, er der store følelser på spil. Ligesom Paja og Pajko må også hullerikkerne til tider sætte egne behov og ønsker til side og udvise alt deres heltemod.