Den store djævlekrig-serien

Citat
””Vi har ikke fået noget at drikke i mange år.” Manden med den stramme lænke om halsen løftede hænderne op til blodet, der sivede ned over hans bryst. Han suttede grådigt fingrene rene. ”Ikke vand i hvert fald.””
”Den forkerte død”, s. 52-53.

Serien om Den store djævlekrig består af seks bind: ”Djævlens lærling” (2005), ”Dødens terning” (2009), ”Den forkerte død” (2009), ”Ondskabens engel” (2010), ”Den faldne engel” (2015) og ”Den faldne djævel” (2016).

Filip Engell er en helt almindelig dreng, der lever et helt almindeligt liv. Det eneste ualmindelige ved Filip er, at han er mere end almindelig god og velopdragen. Han laver altid sine lektier, lyver aldrig, hjælper sin mor og gør i det hele taget aldrig noget forkert.

Da skolens bølle Søren en dag skubber Filip ud foran en bil, bliver han dræbt på stedet. Stik imod forventningen ender den artige Filip i Helvede. Noget er gået galt. Djævlen er dødeligt syg og han har ganske rigtigt sendt bud efter en dreng, der skal overtage tronen i Helvede, men det var bestemt ikke dydsmønstret Filip, han havde udset sig. Det var Søren.

52535670

Men sket er sket, og selv Djævlen kan ikke gøre Filips død om, så han beslutter i stedet at gøre Filip til sin lærling. Det er ikke en let opgave, og Filip er for første gang i sit liv ikke en god elev. Han hjælpes på vej af djævle-pigen Satina, som han bliver forelsket i.

I Helvede begynder utilfredsheden at sprede sig, og ikke alle er begejstrede for, at et menneske skal arve tronen i de fordømtes land. Et oprør ulmer blandt dæmoner og djævle, og Filip får mange fjender, heriblandt Aziel, oprørernes leder, der selv vil overtage herredømmet i Helvede. Filip må sande, at godhed ikke slår til, hvis slaget skal vindes. Med ondt skal ondt bekæmpes, og Filip må finde sin indre djævel, hvis det skal lykkes.

Serien om Den store djævlekrig beskæftiger sig tematisk med modsætningerne god/ond, rigtig/forkert. Filip erfarer, at et menneske består både af godt og ondt, og at begreberne hver især giver hinanden betydning. Der ville med andre ord ikke være noget godt, hvis ikke der var noget ondt, og ligeledes ville der ikke være noget rigtigt, hvis der ikke fandtes noget der var forkert.

Hver af seriens bøger er bygget op omkring den litterære model hjemme-ude-hjemme. Filip må forlade sin trygge og velkendte base, drage til en anden verden, hvor hans værdier udfordres og han som menneske forandres, for til sidst at vende hjem igen, klogere på verden og klogere på sig selv.