kenneth bøgh andersen
Foto: Asger Simonsen

Kenneth Bøgh Andersen

cand.theol. Charlotte Hitzner Jørgensen, 2014 og marts 2018. Blå bog og bibliografi opdateret september 2023.
Top image group
kenneth bøgh andersen
Foto: Asger Simonsen

Helvedes gru, tidens flygtighed og Djævlens fristelser. Kenneth Bøgh Andersen skriver fantasy og gys, så de små hår stritter i nakken og man tjekker en ekstra gang om døren er låst, inden man går i seng. Men han skriver også med stor humor om kiksede superhelte, der både skal kæmpe mod skurke og mod en storm af hormoner.

Kenneth Bøgh Andersen formår at flette mytologier, middelalderskrifter, bibelstof og problematikker såsom ulykkelig forelskelse og mobning sammen til medrivende og fængende historier, så man som læser har svært ved at lægge bøgerne fra sig igen. 

137040883

 

Blå bog

Født: 29. november 1976.

Uddannelse: Uddannet lærer fra N. Zahles Seminarium i 2002.

Debut: Trilogien om Slaget i Caïssa. Høst og Søn, 2000.

Litteraturpriser: Orlaprisen, 2009. Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris, 2009. Blixenprisen, 2017.

Seneste udgivelse: Dracula genfortalt. Politiken, 2023.

Inspiration: Stephen King, Peter Straub og Ray Bradbury.

 

 

 

Videoklip

Kenneth Bøgh Andersen interviewes af Kim Skotte til Bogforum 2012.

Artikel type
boern

Baggrund

”Skænderier brød løs, slagsmål startede, legetøj blev stjålet og cykler punkteret. Og bag det hele – som en dukkefører – stod Filip med et djævelsk smil på læberne og mærkede, hvordan vingerne, halen og hornene voksede sig længere og længere.”
”Djævlens lærling”, s. 235.

Kenneth Bøgh Andersen er født i 1976 i Ølstykke. I sin tidlige barndom boede familien blandt andet i Snekkersten og Henne, men fra Kenneth Bøgh Andersen gik i 3. klasse bosatte familien sig i Ringsted på Sjælland.

I 1996 blev Kenneth Bøgh Andersen student fra Haslev Gymnasium og begyndte tre år senere på N. Zahles Seminarium i København, hvorfra han færdiggjorde sin læreruddannelse i 2002.

Kenneth Bøgh Andersen har siden han var barn elsket bøger og superheltetegneserier. Da han gik i 10. klasse, begyndte han selv at skrive på sin første bog – ”Nidhugs slaver”. Romanen blev aldrig udgivet, og i de følgende syv år fulgte afslag på afslag fra forlagene. ”Jeg læste selv rigtig meget som barn og ung, hvilket var en kæmpe oplevelse. Derfor fik jeg selv lyst til at skrive og startede som sagt med det i 10. klasse. Det var jo nemt at gå til og jeg følte, at det var det, jeg skulle! Jeg var bl.a. blevet inspireret af Dennis Jürgensens bøger og Harry Potter satte gang i selv at skrive om fantasy. [Jeg] Fik øjnene op for selv at skabe situationer, mennesker, eventyr og så videre. Jeg blev ved med at skrive, men ca. de første 15 bøger/noveller blev afvist. Jeg blev heldigvis bedre og bedre og fik positiv feedback fra forlaget.” (Børnepanelet: Eksklusivt interview med forfatteren Kenneth Bøgh Andersen. Børnepanelet.dk).

I 2000 debuterede Kenneth Bøgh Andersen med romantrilogien ”Slaget i Caïssa”. Siden fulgte flere udgivelser, der for langt størstedelens vedkommende blev vel modtaget af læsere og anmeldere, og i 2007 kunne Kenneth Bøgh Andersen forlade sit lærerjob på Frederiksberg og leve af at være forfatter.

Sideløbende med sin forfattervirksomhed rejser Kenneth Bøgh Andersen rundt i landet og holder foredrag på blandt andet skoler og biblioteker.

Kenneth Bøgh Andersen er bosiddende i Valby med sin kone og to børn.    

Den store djævlekrig-serien

””Vi har ikke fået noget at drikke i mange år.” Manden med den stramme lænke om halsen løftede hænderne op til blodet, der sivede ned over hans bryst. Han suttede grådigt fingrene rene. ”Ikke vand i hvert fald.””
”Den forkerte død”, s. 52-53.

Serien om Den store djævlekrig består af seks bind: ”Djævlens lærling” (2005), ”Dødens terning” (2009), ”Den forkerte død” (2009), ”Ondskabens engel” (2010), ”Den faldne engel” (2015) og ”Den faldne djævel” (2016).

Filip Engell er en helt almindelig dreng, der lever et helt almindeligt liv. Det eneste ualmindelige ved Filip er, at han er mere end almindelig god og velopdragen. Han laver altid sine lektier, lyver aldrig, hjælper sin mor og gør i det hele taget aldrig noget forkert.

Da skolens bølle Søren en dag skubber Filip ud foran en bil, bliver han dræbt på stedet. Stik imod forventningen ender den artige Filip i Helvede. Noget er gået galt. Djævlen er dødeligt syg og han har ganske rigtigt sendt bud efter en dreng, der skal overtage tronen i Helvede, men det var bestemt ikke dydsmønstret Filip, han havde udset sig. Det var Søren.

52535670

Men sket er sket, og selv Djævlen kan ikke gøre Filips død om, så han beslutter i stedet at gøre Filip til sin lærling. Det er ikke en let opgave, og Filip er for første gang i sit liv ikke en god elev. Han hjælpes på vej af djævle-pigen Satina, som han bliver forelsket i.

I Helvede begynder utilfredsheden at sprede sig, og ikke alle er begejstrede for, at et menneske skal arve tronen i de fordømtes land. Et oprør ulmer blandt dæmoner og djævle, og Filip får mange fjender, heriblandt Aziel, oprørernes leder, der selv vil overtage herredømmet i Helvede. Filip må sande, at godhed ikke slår til, hvis slaget skal vindes. Med ondt skal ondt bekæmpes, og Filip må finde sin indre djævel, hvis det skal lykkes.

Serien om Den store djævlekrig beskæftiger sig tematisk med modsætningerne god/ond, rigtig/forkert. Filip erfarer, at et menneske består både af godt og ondt, og at begreberne hver især giver hinanden betydning. Der ville med andre ord ikke være noget godt, hvis ikke der var noget ondt, og ligeledes ville der ikke være noget rigtigt, hvis der ikke fandtes noget der var forkert.

Hver af seriens bøger er bygget op omkring den litterære model hjemme-ude-hjemme. Filip må forlade sin trygge og velkendte base, drage til en anden verden, hvor hans værdier udfordres og han som menneske forandres, for til sidst at vende hjem igen, klogere på verden og klogere på sig selv.