Vitello-bøgerne

Citat
”Drengen de kaldte Vitello måtte guddødeme gøre endnu en god gerning, men det lugtede grangiveligt som om Mor bagte chokoladekage. Og så skidt med at den ældgamle mand sikkert lå i sin have og slikkede begge de seje spejderes vaffelis i sig lige nu.”
”Vitello gør en god gerning”, s. 23.

Den første bog om drengen Vitello udkom i 2008, og siden er der kommet 17 mere i serien, der stadig er i gang. Kim Fupz Aakeson har skrevet teksten, og Niels Bo Bojesen har illustreret alle bøgerne. ”Det er en fornøjelse at arbejde med Vitello. Det sjove bliver ved med at være sjovt, når man læser det igen,” siger Niels Bo Bojesen om arbejdet (interview med forfatterweb, 2015).

Samarbejdet startede med en henvendelse fra Gyldendal, der spurgte om Niels Bo Bojesen ville komme med et forslag til, hvordan seriens hovedperson skulle se ud. De kunne lide hans bud på Vitello, der blev til en dreng med et stort, baseballformet hoved, sort og uglet hår og som ofte også er lidt beskidt. Bøgerne er henvendt til børn i alderen 5-9 år og følger Vitello i hans humoristiske hverdagseventyr, hvor han blandt andet leder efter en papfar, går med kniv og forsøger sig som spejder.

51378040

Illustratorisk består siderne i bøgerne af få elementer lavet i en tyk, sort stregtegning. De er farvelagte og placeret på en gennemfarvet side, der skifter farve for hver dobbeltside. Disse gennemfarvede sider giver et billede af et rum, der uden de forankrende illustrationer (f.eks. et vindue eller en saks der er tegnet i en vinkel, der viser at det ligger på et gulv) ville være uendeligt.

Gennem illustrationerne gøres der også opmærksom på, hvordan billedet blot er et udsnit af situationen. Perspektivet er ofte i Vitellos højde, og derfor er mange personer kun halvt med i billedet, da de er meget højere og større end ham. Udsnittet er også med til at vise bevægelse og tempo, f.eks. når den gamle mand går ud på vejen i den Orla-prisvindende ”Vitello gør en god gerning” (2013). Da Vitello og hans spejderven William forsøger at følge med, viser illustrationen tempoet, idet det kun er deres arme, der rækker ud efter den gamle mand, der ses på siden. På samme måde gøres der opmærksom på rummets udsnit i ”Vitello går med kniv” (2008), hvor duften af kage vises med en hvid bølge, der bevæger sig ind og ud af siden foran Vitellos interesserede næse.