2666

Citat
”De talte om den følelse de begge fik da de sparkede løs på den liggende krop. En blanding af drøm og seksuel lyst. Lyst til at bolle den arme stakkel? bestemt ikke! Snarere som om de bollede sig selv. Som om de rodede i sig selv.”
”2666”, s. 98.

Roberto Bolaños roman ”2666” fra 2004 (”2666”, 2012) består af fem selvstændige dele med hver deres hovedpersoner og særlige stemning, men med små forbindelser der samler fortællingen. Værket fremstår som fem lag af en palimpsest om det moderne samfund.

I den første del, ”Kritikernes del” på 177 sider, følger man fire litteraturprofessorer som alle dyrker og søger forfatteren Archimboldi. To af disse opgiver deres søgen i byen Santa Teresa. ”Amalfitanos del” på blot 74 sider kredser om en Santa Teresa-tilflytter. Den triste universitetsprofessor Amalfitano bor alene med sin datter Rosa, efter at moren er bortløbet for at udleve sin kærlighed til en digter indespærret på et sindssygehospital. ”Fates del” er på 134 sider og omhandler journalisten Oscar Fate, der tager til Santa Teresa for at dække en boksekamp. I byen møder han Amalfitanos datter Rosa samt journalisten Guadalupe Roncal.

29399638

”Forbrydelsernes del” på 317 sider er makaber og noir. Her bliver fortællingen mere upersonlig og koncentrerer sig om forbrydelserne, opklaringen og mediernes håndtering. Alle kvindemordene beskrives, efterhånden som de bliver fundet, som et ondt hjerteslag i romanen. Man følger forskellige politibetjente, journalister og den anklagede og voldelige Klaus Haas i fængslet. Sidste del på 294 sider er ”Archimboldis del”, som er hans livsfortælling inklusiv det faktum, at han er far til Klaus Haas. Tyske Archimboldi hed oprindelig Hans Reiter, var med i Anden Verdenskrig og blev efter krigen forfatter.

”2666” er skrevet i et roligt beskrivende tempo og til tider med et provokerende og voldeligt indhold. Bolaño bruger ikke megen patos eller store armbevægelser, men krydrer i stedet med klart kreative og modernistiske afsnit. Fortælleren kommer til syne på side 991: ”Og nu kommer vi endelig til Archimboldis søster, Lotte Reiter”.

Romanen udmaler mange dele af livet og samfundet – universitetslivet, hverdagen, den fjerde statsmagt, politiet inklusive korruption, bagsiden af samfundet med forbrydelser i lange baner og slutter positivt af med kunstneren Archimboldi og hans lattermilde forlægger Bubis. Værket udtrykker de mange udfordringer, verdensbefolkningen står over for med ondskab, krig og korruption, men samtidig hylder ”2666” intellekt, kultur, kunst, maskulinitet, kærlighed og livet som en spændende kamp for mening og nydelse.