Debuten

Før sin egentlige debut blev novellen Skriget offentliggjort i tidsskriftet Vindrosen. Et skrig må skriges for det er nu skrigs natur; det er det eneste de rigtigt dur til. Og skriget bryder en hinde til omverdenen. Der er åbnet mulighed for forandring, frigørelse. Som i denne novelle er Jytte Borbergs første bøger fyldt med de symboler og absurditeter, der præger det moderne menneske. Så centralt står novellen Englene i bogdebuten, at den kom i adskillige antologier. I en zoologisk have udstilles, nyt og sensationelt, nogle engle. Englene viser sig at være svært skamferede. Det moderne menneskes tvivl udspilles af englenes dyrepasser, der stikker englemaden, rosenknopper, ind til englene på en lang fork. ”Man ved aldrig hvad de kan finde på.”, siger han. Temaet med tilfangetagne engle blev år senere brugt af Gabriel Garcia Márquez.

I romanen Nældefeber er personerne fanget i et socialt, racemæssigt og kønsligt diktatur, der giver mindelser om apartheidregimer. Joe Barker, der repræsenterer den hvide overklasse, begynder at lide af nældefeber. Årsagen er konens hemmelige kat. Hun er såvel socialt som kønspolitisk undertrykt. Som John Lennon et par år efter udtrykte det, ”Woman Is The Nigger Of The World”.

I Orange, som er den kvindelige hovedpersons navn, følger vi en kvindes frigørelse. Scenerne er absurde og tankestrømmen nær det surrealistiske. Men frigørelsen sættes i relief i den groteske humor. Orange kaster sig med alle midler ud i de muligheder hun tilbydes og de udfordringer hun opsøger. Hun accepterer konsekvensen, som kan være smertelig men i den sidste ende er frigørelse. Orange er en kvindelig fribytter.

I kollektivromanen Turné sættes kønspolitikken igen i fokus, uden der på nogen måde lægges op til en endegyldig feministisk sejr. Begge køn skulle gerne have udbytte af frigørelsen. En teatergruppe af 7 mandlige mimere satser i højere og højere grad på individuelle præstationer: hvem er bedst? Deres koner finder også sammen i et fællesskab, der netop er et fællesskab. Mændene er tese, kvinderne antitese. Der åbnes for syntese.