Aage Brandt vil noget med sine bøger. En stadig afsøgning af især to begreber løber som en rød tråd gennem hele det skønlitterære forfatterskab. Det drejer sig om begreberne kærlighed og frihed, som Aage Brandt gang på gang stiller knivskarpt ind på og sætter til debat.
Problemstillingerne trækkes tydeligt frem gennem udtryksformen, hvor forfatteren ofte arbejder ud fra diametrale modsætninger. Disse kan være kærlighed/mangel på kærlighed og frihed/ufrihed. I romanerne for unge kædes de to hovedbegreber ydermere sammen. Dette rejser spørgsmål om, hvorvidt mennesket kan opnå frihed uden kærlighed, og om vedvarende mangel på kærlighed afføder et tomrum, der fyldes op af ufølsomhed, had og afstumpethed. En tilstand, der låser mennesket fast og gør det ude af stand til at vælge friheden.
Budskabet i bøgerne er ofte, at friheden kan man ikke tage fra nogen. Den aflevere man kun, hvis man selv vil. Hele livet går ud på at finde et kærligt fællesskab om det ene - at være menneske - for i bund og i grund handler alting om kærlighed eller mangel på kærlighed. Herudfra udspringer alt, mener Aage Brandt.