Genrer og tematikker

 

Genremæssigt spænder Suzanne Brøggers forfatterskab vidt – fra digte over romaner til skuespil, børnebøger og essays. Også de enkelte værker er genreeksperimenterende, og det er ofte svært at foretage en entydig genrebestemmelse. Hos Brøgger blander de skønlitterære fortællinger sig således med det private dagbogsagtige og essayistiske, og på den vis får Brøgger skabt et univers, hvor der ikke er noget hierarkisk forhold mellem den ‘fine’ skønlitteratur og dagbogsskriverierne. Dette skel har ellers netop været med til at begrænse mange kvindelige forfatterskaber til middelmådige igennem litteraturhistorien, og en af årsagerne er, at kritikken af de kvindelige forfattere i høj grad har fokuseret på indholdet, mens formeksperimenterne oftest er blevet overset eller netop betragtet som ‘for meget’, som det var tilfældet med eksempelvis Karen Blixen. Men dét hierarki ophæver Brøgger simpelthen i sin skrift, og kritikerne anerkender hende endog for det og kalder det genreeksperimenterende, og det er i virkeligheden nok forfatterens største bedrift.

På tværs af alle voksenværkerne er der særligt et tema, der går igen: Eros forstået som længslen i dybeste og bredeste forstand – kærlighedslængsel og længsel efter visdom og selvudvikling. Desuden er der en dyb længsel efter at nedbryde stivnede relationer mellem mennesker. Hele Brøggers forfatterskab kan læses netop som et opgør med umenneskelige relationer og et forsøg på at skrive sig frem til andre og bedre samlivsformer. Allerede i debuten “Fri os fra kærligheden” skriver Brøgger sig ind i denne samlivs- og samtidskritik, som hun raffinerer og udfolder på forskellig vis igennem sine værker for foreløbig at være endt ved et hyldestskrift til erotikken i digtsuiten “Sløret”. Her søger forfatteren paradoksalt nok ind bag det arabiske slør for at finde ind til erotikkens væsen – i en tid, hvor der både i den danske regering og i medierne argumenteres for, at de arabiske kvinder skal afsløres.

Et andet tema, der præger Brøggers forfatterskab, er psykisk sygdom. Flere af Brøggers karakterer lider af psykiske lidelser såsom anoreksi og skizofreni, som blandt andet er et grundtema i slægtsromanen “Jadekatten”.

Et tredje og sidste tema, der her skal fremhæves hos Suzanne Brøgger, er familien, og hvordan de sociale og psykiske tilstande går i arv. Dette tema skildres blandt andet igennem karakterer, der er vokset op med psykisk syge mødre og fraværende fædre, og hvor alkohol og selvmord har været en del af hverdagslivet.