Et af de mest berømte Bulgakovcitater stammer fra det sted i ”Mesteren og Margarita”, hvor Woland overrækker Mesteren det manuskript, som han troede, han havde brændt, og forvisser ham om, at ”manuskripter ikke kan brænde”. Dette refererer til, at Bulgakov selv havde brændt en tidlig udgave af manuskriptet til ”Mesteren og Margarita”, men det refererer også til en anden stor russisk forfatter, som var en vigtig inspirationskilde for Bulgakov: Nikolaj Gogol. Hans ”Døde sjæle” eksisterer kun i reduceret form, da Gogol i afmagt brændte en stor del af manuskriptet. Gogol og Bulgakov er stilistisk nære slægtninge. Begge anvender det absurde og karikerede som litterært greb, ikke mindst i deres persontegning, og desuden er der oplagte paralleller mellem Bulgakovs ”En hunds hjerte” og eksempelvis Gogols novelle ”Næsen”, hvor det er en næse, der pludselig frigør sig fra sin ejermand og begynder at påberåbe sig sine rettigheder som et selvstændigt individ.
”En hunds hjerte” er herudover tydeligt inspireret af Mary Shelleys ”Frankenstein” og H.G. Wells’ ”Doktor Moreaus ø”, hvor videnskabsmanden Moreau eksperimenterer med at omdanne dyr til mennesker. Wells har med ”Gudernes føde og hvordan den kom til jorden” også været inspirationskilde til Bulgakovs ”Skæbnesvangre æg”. De handler begge om velmente videnskabelige eksperimenter, der løber løbsk. Slutningen på Bulgakovs roman minder desuden en del om Wells’ ”Klodernes kamp”, hvor en virusinfektion ender med at redde dagen for menneskeheden.
”Mesteren og Margarita” låner en del fra Faustmyten og lægger sig især op ad J.W. Goethes udlægning af myten. I begge værker indgås aftaler med Satan, og det er i høj grad de samme temaer, der kredses om i værkerne – ”det gode” over for ”det onde”, loyalitet, (vide)begær, metafysik og religion mv.
Bulgakov har haft en enorm betydning for en lang række af eftertidens forfattere, både i de russisktalende lande og internationalt. En markant arvtager, der har et lignende blik for det mørke, satiriske og dæmoniske, er den russiske forfatter og dramatiker Vladimir Sorokin.