Serien Asfaltpatruljen

Citat
”Rudi ser Naja for sig. Med vrede øjne og tungen ud af munden.
Hvorfor sagde du alt det det?”
Rudi giver Ali B et skub. Han har mest lyst til at slå ham. Men Ali B står bare stille midt på gulvet.
”Er du dum eller hvad?” råber Rudi.
Ali B svarer ikke. Han ser ned i gulvet.”
”Asfaltpatrulje 2”, s. 30.

Trine Bundsgaards serie ”Asfaltpatruljen” er indtil videre udkommet i to bind, ”Asfaltpatruljen” og ”Asfaltpatrulje 2”, begge i 2014. Det er letlæste børnebøger, der henvender sig til piger og drenge på 3. og 4. klassetrin. Serien er illustreret, så den gengiver skatermiljøet farverigt og realistisk med børn med kasketter og hættetrøjer, der flyver rundt i luften på deres skateboards. Illustrationerne minder om tegneserietegninger, og der er intet barnligt over stregen. De supplerer bøgernes handling godt og hjælper desuden læseforståelsen.

Serien handler om Rudi, Naja og Ali B, der møder hinanden på skaterbanen. Naja er super sej til at stå på skateboard, mens Rudi er ved at vænne sig til sit nye skateboard og den store rampe. Med få virkemidler og i et let sprog formår Bundsgaard at få karaktererne til at stå tydeligt frem, og til trods for det karakteristiske miljø er det børnenes indbyrdes forhold, der er bøgernes omdrejningspunkt.

51384547

I ”Asfaltpatrulje 2” tager Rudi Naja med hen til hans og Ali Bs hule, og det giver anledning til et klassisk trekantsdrama med jalousi, uvenskab og tilgivelse. Ali B vil ikke dele sin ven – og da slet ikke med en pige, der er bedre end ham til at stå på skateboard. Han smider hende ud, men vinder ikke sin vens sympati. Han erkender sin dårlige opførelse, siger undskyld og venskabet mellem de tre spirer. 

Sproget er tidstypisk. Både handling og karakterer skrives frem i mundrette dialoger, der giver fortællingen fremdrift. Bøgerne behandler temaer som venskab, vrede, jalousi og køn, så til trods for det lette sprog har bøgerne tematisk tyngde.   

Det tidstypiske, miljøet og karaktererne giver rig mulighed for identifikation for målgruppen, og således har Bundsgaard skrevet en letlæst serie med stor appel.