Om Maj Bylock

Maj Bylock er født 1931 i Visby på Gotland. Som 12-årig flyttede hun med sin familie til Värmland, hvor hun voksede op, fik sin lærereksamen og hvor hun også arbejdede som lærer indtil 1961. Hun bor nu i Karlstad. Hun er gift med sin barndomskæreste Olle, og de har to børn og syv børnebørn.

Hun debuterede i 1969 med den skønlitterære bog Äventyret med grodan (Linda løber væk) , efter at hun i flere år havde skrevet lærebøger til skolebrug. Hun syntes som lærer, at hun manglede de rigtige bøger til religions- og historieundervisningen, så for at få den undervisning hun gerne ville have, gik hun derfor selv i gang med at skrive lærebøger.

Maj Bylock siger selv om sit forfatterskab: "Måske var det fordi hønen lagde æg i min ABC-bog, at jeg lærte at læse så hurtigt. Ellers også var det fordi min far ofte læste højt for min søster og jeg. Skolebiblioteket på den lille landsbyskole, som jeg gik på, havde ikke mange penge, men alligevel åbnede der sig en verden for mig med Robinson Crusoe og Den Sidste Mohikaner . De førte mig længere og længere ind i den spændende verden som bøger kan være. Jeg startede allerede som barn med at skrive små historier og digte, og min inspiration kunne tydeligt føres tilbage til skolebiblioteket".

"Mit mål er, at så mange mennesker som muligt får øjnene op for den fantastiske verden, som bøger er. Jeg vil meget gerne give læseoplevelser, som beriger og underholder, og som giver folk mulighed for at udvikle deres eget sprog."

Gennem årene har Maj Bylock modtaget mange priser, stipendier og hædersbevisninger, hvoraf her bl.a. kan nævnes: For hendes debutroman fik hun førsteprisen i Bonniers internationale børnebogskonkurrence i 1969. Hun fik også den prestigefyldte Astrid Lindgren pris i 1990 og Gustaf Fröding prisen i 1999.

Maj Bylocks bøger er oversat til mange sprog, bl.a.: Dansk, Engelsk, Finsk, Færøsk, Tysk, Norsk, Polsk og Hollandsk.