Maj Bylock

Lykke Simonsen, 2002. Blå bog og bibliografi opdateret marts 2024.
Main image
Bylock, Maj
Foto: Jan Collsiöö / POLFOTO

Svensk forfatter.
Hun debuterede i 1969 med den skønlitterære Äventyret med grodan (Linda løber væk), efter at hun i flere år havde skrevet lærebøger til skolebrug. Gennem årene har Maj Bylock modtaget mange priser, stipendier og hædersbevisninger: For sin debutroman fik hun førsteprisen i Bonniers internationale børnebogskonkurrence i 1969. Hun fik også den prestigefyldte Astrid Lindgren pris i 1990 og Gustaf Fröding prisen i 1999.

 

 

 

136066188

Blå bog

Født: 21. marts 1931 i Visby på Gotland.

Uddannelse: Lærer. Oversætter.

Debut: Linda løber væk. Gyldendal, 1970 (Äventyret med grodan, 1969). Oversat af Birgit Steenstrup.

Priser: Bonniers internationale børnebogskonkurrence, 1969. Astrid Lindgren pris, 1990. Gustaf Fröding prisen, 1999.

Seneste udgivelse: Jorden rundt i 80 dage. Efter Jules Vernes klassiker. Straarup & Co., 2023. Genfortalt af Maj Bylock ; oversat af Frida Bejder Klausen.

Artikel type
boern

Om Maj Bylock

Maj Bylock er født 1931 i Visby på Gotland. Som 12-årig flyttede hun med sin familie til Värmland, hvor hun voksede op, fik sin lærereksamen og hvor hun også arbejdede som lærer indtil 1961. Hun bor nu i Karlstad. Hun er gift med sin barndomskæreste Olle, og de har to børn og syv børnebørn.

Hun debuterede i 1969 med den skønlitterære bog Äventyret med grodan (Linda løber væk) , efter at hun i flere år havde skrevet lærebøger til skolebrug. Hun syntes som lærer, at hun manglede de rigtige bøger til religions- og historieundervisningen, så for at få den undervisning hun gerne ville have, gik hun derfor selv i gang med at skrive lærebøger.

Maj Bylock siger selv om sit forfatterskab: "Måske var det fordi hønen lagde æg i min ABC-bog, at jeg lærte at læse så hurtigt. Ellers også var det fordi min far ofte læste højt for min søster og jeg. Skolebiblioteket på den lille landsbyskole, som jeg gik på, havde ikke mange penge, men alligevel åbnede der sig en verden for mig med Robinson Crusoe og Den Sidste Mohikaner . De førte mig længere og længere ind i den spændende verden som bøger kan være. Jeg startede allerede som barn med at skrive små historier og digte, og min inspiration kunne tydeligt føres tilbage til skolebiblioteket".

"Mit mål er, at så mange mennesker som muligt får øjnene op for den fantastiske verden, som bøger er. Jeg vil meget gerne give læseoplevelser, som beriger og underholder, og som giver folk mulighed for at udvikle deres eget sprog."

Gennem årene har Maj Bylock modtaget mange priser, stipendier og hædersbevisninger, hvoraf her bl.a. kan nævnes: For hendes debutroman fik hun førsteprisen i Bonniers internationale børnebogskonkurrence i 1969. Hun fik også den prestigefyldte Astrid Lindgren pris i 1990 og Gustaf Fröding prisen i 1999.

Maj Bylocks bøger er oversat til mange sprog, bl.a.: Dansk, Engelsk, Finsk, Færøsk, Tysk, Norsk, Polsk og Hollandsk.

Skriveprocessen

Inden Maj Bylock går i gang med at skrive en roman, bruger hun lang tid på at forestille sig alle personerne, hvordan de tænker og agerer. Hun gør mange små notater, samler fakta ind og laver research. Så begynder selve skrivearbejdet - og det bliver gjort i hånden med blyant og viskelæder. Derefter lægges det til side.

Efter en måneds tid bliver manuskriptet så taget frem igen. Det læses og der rettes i sproget. Det skal være så klart og tydeligt som muligt. Det bliver gentaget nogle gange med alt det, der er skrevet. Og så starter det hele forfra igen.

Alle de notater hun har gjort om personerne i bogen - om hvordan de ser ud og hvordan de tænker, kommer aldrig med i bøgerne. Maj Bylock siger at "læserne selv skal forestille sig personerne". Personerne skal fremstå levende for læseren, igennem læserens egne tanker og forestillinger.

Der er også sjældent skrevet alder på personerne, det er også fordi den enkelte læser lettere skal kunne identificere sig med personen.

Maj Bylock har også altid en klar forestilling om, hvad der sker med personerne ved bogens slutning, men det er sjældent, at den kommer frem, igen skal læseren selv kunne være med på sidelinien.