Maj Bylock

Lykke Simonsen, 2002.
Main image
Bylock, Maj
Foto: Jan Collsiöö / POLFOTO

Indledning

Svensk forfatter.
Hun debuterede i 1969 med den skønlitterære Äventyret med grodan (Linda løber væk), efter at hun i flere år havde skrevet lærebøger til skolebrug. Gennem årene har Maj Bylock modtaget mange priser, stipendier og hædersbevisninger: For sin debutroman fik hun førsteprisen i Bonniers internationale børnebogskonkurrence i 1969. Hun fik også den prestigefyldte Astrid Lindgren pris i 1990 og Gustaf Fröding prisen i 1999.

 

48582745

Blå bog

Født: 21. marts 1931 i Visby på Gotland.

Uddannelse: Lærer. Oversætter.

Debut: Linda løber væk. Gyldendal, 1970 (Äventyret med grodan, 1969). Oversat af Birgit Steenstrup.

Priser: Bonniers internationale børnebogskonkurrence, 1969. Astrid Lindgren pris, 1990. Gustaf Fröding prisen, 1999.

Seneste udgivelse: Robinson Crusoe. Efter Daniel Defoes klassiker. Straarup & Co., 2020.  Genfortalt af Maj Bylock ; oversat af Natasja Erbillor.

Artikel type
boern

Om Maj Bylock

Maj Bylock er født 1931 i Visby på Gotland. Som 12-årig flyttede hun med sin familie til Värmland, hvor hun voksede op, fik sin lærereksamen og hvor hun også arbejdede som lærer indtil 1961. Hun bor nu i Karlstad. Hun er gift med sin barndomskæreste Olle, og de har to børn og syv børnebørn.

Hun debuterede i 1969 med den skønlitterære bog Äventyret med grodan (Linda løber væk) , efter at hun i flere år havde skrevet lærebøger til skolebrug. Hun syntes som lærer, at hun manglede de rigtige bøger til religions- og historieundervisningen, så for at få den undervisning hun gerne ville have, gik hun derfor selv i gang med at skrive lærebøger.

Maj Bylock siger selv om sit forfatterskab: "Måske var det fordi hønen lagde æg i min ABC-bog, at jeg lærte at læse så hurtigt. Ellers også var det fordi min far ofte læste højt for min søster og jeg. Skolebiblioteket på den lille landsbyskole, som jeg gik på, havde ikke mange penge, men alligevel åbnede der sig en verden for mig med Robinson Crusoe og Den Sidste Mohikaner . De førte mig længere og længere ind i den spændende verden som bøger kan være. Jeg startede allerede som barn med at skrive små historier og digte, og min inspiration kunne tydeligt føres tilbage til skolebiblioteket".

"Mit mål er, at så mange mennesker som muligt får øjnene op for den fantastiske verden, som bøger er. Jeg vil meget gerne give læseoplevelser, som beriger og underholder, og som giver folk mulighed for at udvikle deres eget sprog."

Gennem årene har Maj Bylock modtaget mange priser, stipendier og hædersbevisninger, hvoraf her bl.a. kan nævnes: For hendes debutroman fik hun førsteprisen i Bonniers internationale børnebogskonkurrence i 1969. Hun fik også den prestigefyldte Astrid Lindgren pris i 1990 og Gustaf Fröding prisen i 1999.

Maj Bylocks bøger er oversat til mange sprog, bl.a.: Dansk, Engelsk, Finsk, Færøsk, Tysk, Norsk, Polsk og Hollandsk.

Skriveprocessen

Inden Maj Bylock går i gang med at skrive en roman, bruger hun lang tid på at forestille sig alle personerne, hvordan de tænker og agerer. Hun gør mange små notater, samler fakta ind og laver research. Så begynder selve skrivearbejdet - og det bliver gjort i hånden med blyant og viskelæder. Derefter lægges det til side.

Efter en måneds tid bliver manuskriptet så taget frem igen. Det læses og der rettes i sproget. Det skal være så klart og tydeligt som muligt. Det bliver gentaget nogle gange med alt det, der er skrevet. Og så starter det hele forfra igen.

Alle de notater hun har gjort om personerne i bogen - om hvordan de ser ud og hvordan de tænker, kommer aldrig med i bøgerne. Maj Bylock siger at "læserne selv skal forestille sig personerne". Personerne skal fremstå levende for læseren, igennem læserens egne tanker og forestillinger.

Der er også sjældent skrevet alder på personerne, det er også fordi den enkelte læser lettere skal kunne identificere sig med personen.

Maj Bylock har også altid en klar forestilling om, hvad der sker med personerne ved bogens slutning, men det er sjældent, at den kommer frem, igen skal læseren selv kunne være med på sidelinien.

Overblik over forfatterskabet

Maj Bylock er en af Sveriges mest afholdte, respekterede og læste børnebogsforfattere. Hendes forfatterskab spænder over en bred vifte af temaer/emner, men når man kigger på det som en helhed, er det det historiske indhold og forfatterens sociale engagement, der fylder mest.

Efter debuten med Linda løber væk skriver Maj Bylock en lang række af bøger. I Danmark er det nok serierne Solstenen, Hekseprøven og Flugten til jernets land , der er mest kendt.

Maj Bylock skriver både bøger for børn, unge og voksne, men i Danmark er hun mest kendt for sine børnebøger.

Maj Bylock bruger sit eget liv som inspiration. Det kan fx ses i bogen Karrusel og kærestebrev , hvor hun beskriver hvordan det var at flytte fra et sted til et andet, hvor næsten ingen forstod, hvad hun sagde. Det prøvede Maj Bylock selv, da hun var 11 år og flyttede fra Gotland.

Forfatterskabet spænder over et bredt register; den stille humor, den ydre og indre dramatik. Det hele bliver formidlet i et meget poetisk sprog, der på en fin måde går rent ind hos læseren og sætter sig fast.

Maj Bylock skriver både romaner og digte. ( Der er ingen af digtene der er oversat til dansk)

Maj Bylock tager mange forskellige emner og temaer op i sine bøger, men der er nogle emner som meget ofte går igen; Forskellen mellem rig og fattig, svære livsvilkår, familien, religion, overtro og historiske perioder set fra mange forskellige vinkler. Miljøskildringerne i bøgerne virker ægte, og føles som om de er skrevet med "selvoplevelsens blyant".

Et andet tema som forfatteren ofte tager fat på, er forholdet mellem barn og voksen. I debutbogen Linda løber væk tager forfatteren fat på forskellen på voksne og børns reaktioner. Ideen til bogen udsprang en dag, da hendes datter kom hjem med en frø, til stor fryd for hende selv, men til knap så stor moro for omgivelserne. I bogen viser det sig tydeligt at voksne og børn ikke har det samme syn og overblik over for deres omverden. Kløften mellem barn og voksen, vokser i vores brist for at være lydhør over for hinanden. Maj Bylock har en evne til, at skrive så børn, nemmere kan forstå den voksnes reaktion, dette viser hun også flot i denne bog, med en lykkelige forsoning mellem Linda og hendes mor.

Maj Bylock bruger et intens sprog, hun skriver meget detaljeret, og hendes beskrivelser af omgivelserne i bøgerne er, så man næsten føler man selv befinder sig i historien. Hun gør meget ud af at tilpasse sproget, så det passer på den målgruppe, som bogen er skrevet til.

Maj Bylock har også bearbejdet flere forskellige klassikere. Hun synes at alle, også dem som har lidt svært ved læsningens kunst, skal have muligheden for at kende vores klassikere. Hun har i hver bog forenklet handlingen og gjort hver bog lettere tilgængelig. (Se bibliografien)

Solstenen

Solstenen med de to efterfølgende bøger: Måneringen og Stjernehavet er en serie som levende fortæller om livet på landet i 1600-tallet. Hovedpersonen Dan står alene i verden og må klare sig selv. Af sin mor har han fået den ene halvdel af en solsten - som er et navigations-instrument. Den anden halvdel fik hans bror Jakob, som er sømand, og som Dan ikke har set i mange år. Jakob er hos Dan blevet sat op på en piedestal, men da de to efter lang tid, igennem solstenen, endelig møder hinanden, kan han slet ikke leve op til Dans forventninger. Men de kommer igennem en masse, og da Dan finder ud af at redde sin bror fra hans skæbne, vokser han også selv som menneske.

Denne serie indeholder to temaer som har Maj Bylock´s store interesse; Gotland som gammelt kulturområde med alt, hvad det indebærer og Värmland. Solstenen er tydeligt bygget op omkring grundambitioner: At skildre skik og brug i det historiske Gotland, samt at vise at drømme og forventninger desværre ikke altid stemmer overens med virkeligheden.

I denne trilogi forener Maj Bylock på en flot måde, sin kunnen som lærebogsforfatter med skønlitteraturens kunst. Igennem hovedpersonen Dan, viser hun hvor vigtigt det er at mennesker i afgørende øjeblikke, står frit for at følge deres egen overbevisning om hvad der er rigtigt, og derfor hurtigt kan beslutte sig, hvor ubehagelige konsekvenserne end kan være, når man bryder sig imod den almindelige mening!

Hekseprøven

Hekseprøven er første del af den næste serie, som Maj Bylock bliver inspireret til. En lille notits i en gammel retsprotokol giver hende ideen til denne serie. Via de faglige oplysninger i protokollen, skriver Bylock nu en serie fyldt med historie og eventyr.

07050941

Serien fortæller historien om pigen Anneli, som løber hjemmefra, fordi hun tror, at hun er skyld i at hendes lillebror og søster indebrænder. Hun får hjælp af Ylva, en ældre klog kvinde - en sådan kvinde som pga. af sine kundskaber stemples som heks. Ylva lærer Anneli alt det, der er værd at vide for at kunne klare sig.

I de fem efterfølgende bøger Heksens datter, Heksedrengen, Hekseguldet, Heksekatten, Heksedrikken og Heksedoktoren følger vi Ylva, Anneli og hendes søn Ulv. Bøgerne fortæller om en historisk periode på en spændende og troværdig måde. Kontrasten mellem fattig og rig, beskrives flot, bl.a. set igennem pigen og senere kvinden Annelis øjne.

Serien tager sit udgangspunkt i mange forskellige miljøer og skifter hovedperson, men det hele kædes sammen, så det giver en fin helhed. Et træk som er kendetegnende hos Maj Bylock. Serien giver også et meget fint billede af 1600-tallets Sverige, både på landet og i byen. Og igen set fra mange forskellige vinkler.

Flugten til jernets land

Denne serie i foreløbig to bind, tager sit udgangspunkt i Vallonien i sidste halvdel af 1600-tallet. Truende arbejdsløshed og nød får mestersmeden André med kone og tvillingerne Jean og Marie samt svogeren Nicolas til at drage til det ukendte Sverige. Det er en lang, dramatisk og spændende rejse, men de når frem til jernværket ved Ridderbjerget i Wärmland. De to vallonske mænd kan deres håndværk og ændrer hele fremstillingen både af kullene og jernet. Det ændrer også hele familiens liv.

Nu følger vi i de to bind, tvillingernes opvækst med glæder og sorger, og igen er det hele kædet sammen med en fin historisk fremstilling med mange detaljer og fakta.

23051206

Gennem hele vores historie er mennesker brudt op fra deres hjemland for at søge nye muligheder på et fremmed sted, og næsten altid er de blevet mødt med skepsis og frygt. Er de farlige pga. deres mærkelige sprog og mystiske religion? Og hvis de også skal have et arbejde, er der så også nok til os? Det er temaet for denne historiske serie, som fortæller om livet omkring jernværket. Det hele er fortalt på en måde, så det bliver en levende skildring af arbejde, glæde, varme, sorg, frygt, overtro, misundelse, nederlag og hævn. Igen i denne serie viser Maj Bylock, at hun kan spille på flere strenge og skrive så historien får flere lag.

Forfatteren tager i denne serie rigtig fat på kønsroller og flygtningeproblematikken, og får lavet nogle klare og fine tråde til nutiden. Det gør at serien, selvom den er historisk, bliver ret aktuel og fører frem til en debat, om den måde vi behandler flygtninge og fremmedarbejdere på.

Bøgerne fortæller, om alle de forandringer familien kommer ud for, og indeholder mange flotte skildringer af personer og miljø. Det hele er samlet med til at skabe hele seriens stille, men fængslende stemning, som Bylock er kendt for.

Den tredje bog i serien om tvillingers skæbne er undervejs.

Bibliografi

Bøger for børn og unge

Bylock, Maj:
Linda løber væk. 1970 (sv 1969)
Bylock, Maj:
Helena. 1976 (sv 1975)
Bylock, Maj:
Solstenen. (1) 1984 (sv 1983)
Bylock, Maj:
De sunkne skibes vig. 1984 (sv 1980)
Bylock, Maj:
Måneringen. (2) 1985 (sv 1984)
Bylock, Maj:
Trolde-Povls klokker. 1986 (sv 1985)
Bylock, Maj:
Stjernehavet. (3) 1986 (sv 1985)
Bylock, Maj:
Mikkels hemmelige skildpadde. (1) 1988 (sv 1987). Også med titel: Mikkel og hans hemmelige ven.
Bylock, Maj:
Karrusel og kærestebrev. 1989 (sv 1987)
Bylock, Maj:
Hekseprøven. (1) 1990 (sv 1989)
Bylock, Maj:
Sølvpilen. 1990 (sv 1988)
Bylock, Maj:
Heksens datter. (2) 1991 (sv 1990)
Bylock, Maj:
Mikkel og heksen i det grønne hus. (2) 1991 (sv 1988)
Bylock, Maj:
Heksedrengen. (3) 1992 (sv 1991)
Bylock, Maj:
Mikkel, Gustav og guldklumpen. (3) 1992 (sv 1990)
Bylock, Maj:
Hekseguldet. (4) 1993 (sv 1993)
Bylock, Maj:
Borgen med den usynlige trappe. 1994 (sv 1992)
Bylock, Maj:
De gyldne øer. 1995 (sv 1994)
Bylock, Maj:
Heksekatten. (5) 1995 (sv 1995)
Bylock, Maj:
Heksedrikken. (6) 1996 (sv 1996)
Bylock, Maj:
Drageskibet. 1997 (sv 1997)
Bylock, Maj:
Heksedoktoren. (7) 1999 (sv 1998)
Bylock, Maj:
Linda og frøen. 2000 (sv 1994)
Bylock, Maj:
Flugten til jernets land. (1) 2000 (sv 1999)
Bylock, Maj:
Den sortes hemmelighed. (2) 2001 (sv 2000)

Genfortalte klassikere:

Robinson Crusoe efter Daniel Defoe. 1998 (sv 1995)
Skatteøen efter R. L. Stevenson. 1998 (sv 1995)
Gullivers rejser efter Jonathan Swift. 1998 (sv 1997)
Onkel Toms hytte efter Harriet Becker Stowe. 1998 (sv 1995)
Jungle-bogen efter Rudyard Kipling. 1999 (sv 1997)
Robin Hood efter Howard Pyle. 1999 (sv 1997)
Rejsen til månen efter Jules Verne. 2000 (sv 1998)
Oliver Twist efter Charles Dickens. 2001 (sv 1999)
Skriget fra vildmarken efter Jack London. 2001 (sv 1999)
Ivanhoe efter Walter Scott. 2002 (Sv. 2000)
Klokkeren fra Notre-Dame efter Victor Hugo. 2002 (Sv. 2000)
Den sidste mohikaner efter J.F. Cooper. 2003
En verdensomsejling under havet efter Jules Verne. 2003
Toms eventyr efter Mark Twain. 2004
Ulvehunden efter Jack London 2004
Huck Finns eventyr efter Mark Twain. 2007
Moby Dick: den hvide hval efter Herman Melville. 2007
Prinsen og tiggerdrengen. Efter Mark Twains klassiker. Forum, 2008. Genfortalt af Maj Bylock ; oversat af Bodil Bredsforff.

Læs mere om Maj Bylock:

Författare & illustratörer - för barn och ungdom. 1998 (81.01)
Författare för dig som är bokslukare. 1993 (81.7)

Links

Links

Kort biografi af Maj Bylock på svensk.
Den frie encyklopædi. Artikel i leksikaet Wikidedia med komplet bibliografi samt links til relaterede sider. Siden er på svensk.