Tvunget til tavshed

Citat
”Jeg ved, hvad indbyggerne i Painters Mill vil tænke. At Slagteren er vendt tilbage. Der er kun tre mennesker i hele verden, der ved, at det er umuligt, og jeg er et af dem.”
”Tvunget til tavshed”, s. 42.

Linda Castillos ”Sworn to Silence” fra 2009 (”Tvunget til tavshed”, 2012) er den første krimiroman i serien om Kate Burkholder. Burkholder er en trediveårig, kvindelig og eks-amish stationsleder i den lille flække Painters Mill, Holmes County, Ohio, USA. I Painters Mill bor almindelige small town-amerikanere side om side med det ortodokse kristne amishfolk, som er kendt for at forkaste moderne teknologi, være hårdtarbejdende og dedikeret til en simpel livsstil i pagt med gud.

Sagen om en række brutale seriemord, der rystede Painters Mill for 16 år siden, genåbnes som et ellers lægt sår, der pludselig springer op på ny. Et frisk lig lander på obduktionsbordet. Morderen, der af medierne blev døbt Slagteren, torturerer, voldtager, dræber sine ofre og snitter romertal ind i ligenes maveskind som signatur – et umiskendeligt tegn på at mordene, der ellers var stoppet brat en dag i 1990’erne, er begyndt igen og at der må være tale om den samme gerningsmand. Eller er det en copy cat? Sagen og ansvaret lander på Burkholders bord.

29238669

Burkholder finder dermed sig selv i centrum af en sag, der ikke blot tiltrækker mediernes opmærksomhed, men også byrådets og de omkringliggende politiinstansers. Men hvad Burkholder ikke fortæller, er at hun selv har en relation til og viden om seriemordene, der tvinger hende til at balancere på en knivsæg i sin efterforskning for ikke at sætte hele sit liv, sin karriere og sin amish-familie på spil.

Burkholder og hendes lille, dedikerede politistab indleder en tour de force for at finde gerningsmanden, inden han dræber sit næste offer – uden held. Inden længe står den hyggelige soveby med en række friske og brutale seriemord. Byrådet tvinger en lokal sherif samt John Tomasetti fra Ohio Bureau of Crime Investigation, en efterforsker med personlige og professionelle lig i lasten, ned over hovedet på Kate Burkholder, der må affinde sig med at samarbejde med disse instanser i efterforskningen.

Der spares ikke på beskrivelserne af tortur, blod og vold i ”Tvunget til tavshed”. Samtidig får vi via Kate Burkholders fortællerstemme et menneskeligt og empatisk indblik i ofrenes efterladte og hendes voldsomme engagement i at gøre det rigtige som menneske og som politimand. Fortællerperspektivet veksler mellem Burkholders jeg-fortælling holdt i nutid samt en alvidende fortællerstemme holdt i datid, når læseren fra tid til anden får lov at følge andre personers perspektiver.