Ronin-serien

Citat
”Ronin trak det mægtige sværd, der hang ved hans side, og det begyndte straks at summe. Det var lang tid siden, det havde drukket blod, og det var tørstigt.”
”Ronin 2 – Buen”, s. 13.

Jesper Nicolaj Christiansens serie om drengen Ronin består af de fem titler ”Sværdet” (2010), ”Buen” (2011), ”Spyddet” (2012), ”Kloen” (2013) og ”Opgøret” (2013). Alle er de illustreret af Niels Bach.

En dreng vågner op i en lysning, med blodige hænder og et sværd ved sin side. Han har ingen erindring om, hvem han er, hvor han kommer fra eller hvorfor han er, hvor han er. På sværdets skede er indgraveret ”Gôsuto Mêkâ”, som betyder ’den der laver spøgelser’. Gôsuto Mêkâ blev bragt ind i denne verden af en samurai, der på sin herre, daimyoens, ordre drog til dæmonernes rige, Meifumadô. Her skulle han hente en blomst, der kunne helbrede daimyoens dødssyge datter. Men noget gik galt, og samuraien vendte hjem med sværdet, men uden blomsten og dødeligt såret.

28515146

Sværdet og drengen har en sær samhørighed, og med sensei Okamis hjælp lærer drengen at kontrollere sværdets mægtige kræfter. Drengen tager navnet Ronin, der betyder herreløs samurai, og begiver sig ud på en rejse efter sin identitet. Undervejs møder han bueskytterne  Azami og Akama, spydkrigeren Yeo og Goseki, hvis våben er to klohandsker. De ledsager ham alle i hans søgen og hjælper ham med at finde ledetråde til at opklare mysteriet om sig selv og sin herkomst. Sammen møder de mange forhindringer, og de må til sidst drage tilbage til Maifumadô, hvor det endelige opgør med dæmonernes hersker, Skyggekongen, skal stå. 
Serien om drenge Ronin er actionpræget, humoristisk og letlæselig. Sprogligt introduceres en række fremmedord og begreber med relation til Japan og feudalherresystemet, der alle redegøres for både i selve teksten og i et separat indeks bagerst i bøgerne.
Handlingen bæres fra bog til bog af mysteriet og af ønsket om at få afdækket sandheden. Ronin ved i kraft af sit hukommelsestab ikke mere end læseren, og han erfarer i takt med, at læseren erfarer. Dette betyder, at man som læser har en oplevelse af jævnbyrdighed med hovedpersonen.