Brevet til Osama

Citat
”Hvad dig angår ved jeg du vil standse bomberne på et sekund hvis bare jeg på et kort øjeblik ku få dig til at se min søn med hjertet. Jeg ved du ville holde op med at lave drengeformede huller i verden. Det ville gøre dig alt for trist.”
”Brevet til Osama”, s. 12.

Chris Cleaves debutroman ”Incendiary” fra 2005 (”Brevet til Osama”, 2006) tager udgangspunkt i et terrorangreb på et stadion i London, hvor elleve selvmordsbomber dræber over 1000 mennesker.

Romanen er udformet som et langt brev fra en navnløs arbejderhusmor til Osama bin Laden, der stod bag angrebet. Kvinden skriver til Osama for at fortælle ham, hvilke konsekvenser selvmordsbomberne har haft for hende, London og resten af England.

Kvindens mand, der er bombeekspert, har taget deres 4-årige søn med på stadion for at overvære opgøret mellem de to lokale fodboldhold. De bliver begge dræbt under eksplosionen. Kvinden selv overværer eksplosionen på sit tv, imens hun har en affære med en mand, som hun kort forinden har mødt tilfældigt. De skynder sig hen til stadion, men kvinden kommer selv til skade på vejen og bliver efterfølgende indlagt. Mens hun befinder sig på hospitalet, tager nationens kamp mod terror til. Og jo flere forbehold der tages, jo mere bange bliver folk. Det er i høj grad denne psykologiske effekt af terrorangrebet, frygten i mennesket og hvordan denne frygt håndteres, der er det centrale i romanen.

26087422

Men mest af alt handler romanen om den efterladte kvindes ensomhed, og hvordan hun forsøger at finde en mening i al meningsløsheden. Hun får et kontorjob hos politiet, hvor hendes mand tidligere arbejdede. Her knytter hun sig til hendes mands tidligere chef, men inden længe finder hun ud af, at han og det engelske politi bærer på en hemmelighed. De vidste besked om, at terrorangrebet ville finde sted, men de valgte ikke at gribe ind, da de ikke ville afsløre overfor terroristernes bagmænd, at de var ved at hale ind på dem. Man lod altså ulykken ske i en større sags tjeneste.

Efter at være nået frem til denne viden sætter kvinden sig for at afsløre myndighederne og deres rolle i terrorangrebet. Hun får hjælp fra den mand, som hun var sammen med, da ulykken fandt sted og dennes kæreste. Begge er de journalister.

Sprogligt er romanen skrevet i et bramfrit talesprog, en arbejderkvindes sprog. Hertil kommer, at romanen er skrevet uden kommaer.