Genrer og tematikker

Med en roman, der omhandler krigen mod terror, en anden der omhandler asylproblematikker, og en tredje der handler om elitecykling, ligger Cleaves romaner umiddelbart langt fra hinanden tematisk. Alligevel har de nogle fællestræk. For alle behandler de det mellemmenneskelige. De stiller spørgsmål som: Hvad sker der, når mennesker med forskellig baggrund eller med et forskelligt sind mødes? Og hvordan påvirker vores valg hinanden?

I ”Den anden hånd” får vi gennem mødet mellem Lille B og familien O’Rourke et indblik i de kulturelle forskelle mellem en forstad i Storbritannien og den afrikanske vildmark. Samtidig viser mødet mellem hovedpersonerne, hvordan de alle er påvirket af de valg, de hver især tog på en strand i Nigeria to år tilbage. Men det er ikke bare disse valg, der er med til at afgøre deres skæbne, også valg taget af de britiske myndigheder og nogle afrikanske soldater, viser sig at have afgørende betydning for deres liv. ”Guld” handler om kampen mellem de to rivalinder Zoe og Kate, der er som ild og vand, men som alligevel er veninder og er afhængige af hinanden. Det skyldes, at de begge i høj grad lever det liv, de gør, fordi de begge har nogle taget valg, der har haft afgørende betydning for den andens liv, både på banen og udenfor. I ”Brevet til Osama” står den navnløse kvinde tilbage uden sin familie. De er blevet dræbt på grund af et valg taget af terrorister, men også på grund af et valg taget af de britiske politimyndigheder som et led i bekæmpelsen af terrorisme.

Cleaves karakterer er langt fra perfekte, men gennem hans bøger lærer man at forstå bevæggrundene bag deres handlinger. Man forstår, at de blot er mennesker til trods for at de alle handler moralsk forkert indimellem.

Cleave bruger børnenes fantasi til at sætte hverdagslivet i perspektiv. Charlie og Sophie, børnene i ”Den anden hånd” og ”Guld”, bruger henholdsvis en tegneserie- og en science fiction verden som filter for bedre at kunne klare sig igennem en barsk hverdag. Charlie lystrer kun, hvis man kalder ham Batman, og han deler kategorisk verden op i godt og ondt. Sophie finder styrke til at bekæmpe sin kræftsygdom gennem et Star Wars univers.

Med Lille Bi er det anderledes, her benytter Cleave sig af et omvendt science fiction greb til at stille skarpt på de ting i vores kultur, der er sørgelige og uværdige. ”I science fiction opdager en almindelig hovedperson en usædvanlig verden, og genren er spændende på grund af den følelsesmæssige dissonans. Men jeg skriver samtidsrealisme, så jeg viser altid den almindelige verden til en hovedperson, der praktisk talt er ikke jordisk.” (Chris Cleave: Q&A. hrferdinand.dk). Således er Lille Bis kulturelle forståelsesramme, der er så markant anderledes end den vestlige verdens, med til at belyse den verden, hun træder ind i. Når hun på en barnlig og naiv måde stiller spørgsmål til de ting, man i vesten opfatter som normale, så tvinger hun læseren til at gøre det samme. ”Hun ser os, som vi ikke længere kan se os selv.” (Chris Cleave: Q&A. hrferdinand.dk).