Børn & unge

Bjarne Dalsgaard Svendsen skriver om børn og unge, primært for børn og unge.

”Det falder mig naturligt at skrive for børn og unge. Barndommen og ungdommen er den mest interessante periode i ens liv. Det er der man har mange af sine defining moments,” siger forfatteren. ”Det er meget mere spændende at være barn end voksen.”

”Når man alligevel skal sidde så mange timer bag computerskærmen, så vil jeg da hellere skrive noget der er morsomt og spændende og uhyggeligt. Noget fra den tid i mit liv, som jeg egentlig holdt mest af. Selvfølgelig kunne jeg da sidde og skrive romaner for voksne – det er efter min mening nemmere at skrive romaner for voksne end for børn, for man behøver ikke at være så akkurat i sit udtryk, når man skriver for voksne, og man har et langt større referenceområde; jeg ville kunne tillade mig at citere Homér på græsk i en bog for voksne, hvis jeg havde lyst til dét, og det kan man ikke gøre i en bog for børn.”

”Hvis man har det talent at man kan skrive for børn, så de gider at læse det, og det synes jeg at jeg har, så ville det da være spild af tid at skrive for voksne.”

Men hvordan lader det sig gøre at skrive om 15-årige, når man selv er i fyrrerne? ”Jeg var jo selv ung engang. Udvendig er jeg 43, med de rynker og det forfald der ligger med det, men indvendig er jeg både 5 og 15 og 25 og nogle gange også 43. Jeg har ikke svært ved at huske tilbage til da jeg var 15, og jeg kan godt huske hvordan jeg tænkte da jeg var 15. Det falder mig ikke svært.”

Bjarne skriver altså ud fra sin egen barndom og ungdom. Sproget har dog ændret sig siden, så når han kører i bus, sætter han sig blandt børnene og skjuler sig bag en avis. Således kan han holde sig up to date med hvordan de unge taler, og denne særlige research viser sig tydeligt i bøgerne, hvor personernes sprog altid er meget naturtro og nutidigt.

I forhold til voksne har børn ofte en mere ærlig tilgang til det at læse, mener forfatteren. De læser fordi de har lyst, og de læser det de synes er spændende. ”Børn er ikke bogdroppere - det er bøger der dropper sig selv, tit. Børn gider godt læse Dennis Jürgensen. De gider også godt læse mine bøger, og de gider også godt læse Henrik Einspor, for eksempel. De gider læse bøger som er skrevet med en energi, der er ærlig og direkte.”