Bjarne Dalsgaard Svendsen

redaktør Mathias F. Clasen, 2003. Blå bog og bibliografi opdateret 2010.
Main image
Dalsgaard Svendsen, Bjarne

Et par nøgleord for forfatterskabet er spænding, skræk og humor. - ”Det falder mig naturligt at skrive for børn og unge. Barndommen og ungdommen er den mest interessante periode i ens liv. Det er der man har mange af sine defining moments,” siger forfatteren. ”Det er meget mere spændende at være barn end voksen.”

 

 

28234694

Blå bog

Født: 3. oktober 1959. Bor i Højbjerg.

Uddannelse: journalist.

Debut: Rejsen til det ukendte (1993).

Priser: Forlaget Gyldendals børnebogspris, 1999.

Seneste udgivelse: Hvorfor skriger paven? Gyldendal, 2010. Gys.

Inspiration: Finnegans Wake af James Joyce.

 

Artikel type
boern

Baggrund

Bjarne Dalsgaard Svendsen, forfatter og oversætter, debuterede i 1993 med science fiction-romanen Rejsen til det ukendte. Året efter udkom gyser- eller horrorromanen Øksens magt, som faktisk er skrevet før Rejsen til det ukendte. Et par nøgleord for forfatterskabet er spænding, skræk og humor.

Forfatteren bor i Højbjerg ved Århus sammen med sin kone og deres to katte, Pusse og Buller. Bjarne Dalsgaard Svendsen er et overordentlig belæst og vidende menneske, hvis yndlingslæsning spænder fra Astrid Lindgrens Mio, min Mio over H.C. Andersens fortællinger og Stephen Kings rædselsroman ”The Shining” til F.M. Dostojevskij og Franz Kafka.

Bjarne Dalsgaard Svendsen, der er opvokset i den lille by Svinsager, er uddannet journalist, men har i tidens løb bl.a. læst teologi og arbejdet som nodetegner. Forfatteren har dog altid vidst at han ville skrive.

Gennem det hidtidige forfatterskab løber hovedtemaerne angst og venskab . Personerne i Bjarne Dalsgaard Svendsens bøger er som regel unge fyre, der kommer på eventyr. I horrorhistorierne konfronteres personerne med overnaturlige rædsler, men hvis venskabet og viljen til at erkende og berejse det indre mørke er tilpas stærke, kan monstrene holdes på afstand.

Biografi

Bjarne Dalsgaard Svendsen er født d. 3. januar 1959 i Borum. Fra han var 2 til han var 18 år boede han i Svinsager. Bjarne gik i gymnasiet i Skanderborg, hvorefter han arbejdede i to år som nodetegner. I 1981 startede han på teologi på universitetet, men fandt efter et halvt års tid ud af, at det ikke var noget for ham. Han begyndte i 1982 på højskole i Holstebro, hvor han mødte sin kone. I 1985 begyndte Bjarne på Journalisthøjskolen, og han fik sin eksamen efter praktik på Ekstra Bladet.

Bjarne valgte journalistuddannelsen fordi det var en mulighed for at komme til at skrive professionelt. Han har dog altid vidst at han ville skrive fiktion:

”Hele mit liv har jeg vidst at jeg ville skrive. Lige fra jeg var fem-seks år gammel. Og jeg har skrevet altid; ting som var forsøg. Så man kan godt sige, at jeg har været rekrut i en lang periode.”

”Jeg skriver fordi det er det jeg kan. Ligesom hvis man er maler, så maler man fordi det er det man kan. Og hvis man er operasanger, så er man det fordi man kan synge.”

Dagen efter sin eksamen begyndte Bjarne at skrive Øksens magt . Det tog halvandet år at skrive romanen færdig. Han sendte manuskriptet ind til flere forlag, men fik det ikke antaget til udgivelse.

I 1991 udskrev et forlag en konkurrence, hvor man skulle indsende et manuskript til en ungdomsroman. Bjarne skrev Rejsen til det ukendte på tre uger og sendte den ind til forlaget, men hørte aldrig noget. Ikke så meget som en kvittering for modtagelse af manuskriptet. Han sendte i stedet manuskriptet til forlaget Gyldendal, som gerne ville udgive det, og herfra gik det slag i slag.

I dag kan Bjarne godt leve af at skrive historier for børn og unge. Men som han skælmsk siger: ”Jeg vil helst ikke være kendt, jeg vil bare gerne være rig.”

Har Bjarne så en mission med at skrive, udover at blive læst? ”Nej. Der er ikke nogen mission. Men det primære er ikke at blive læst, det primære er at skrive det. For mig er det nødvendigt at skrive i den forstand, at jeg ikke kan lade være med at skrive. Det ville jeg ikke kunne. Jeg ville muligvis kunne lade være med at trække vejret som resultat af en buddhistisk viljestyrke, men jeg ville ikke kunne lade være med at skrive. Det er en nødvendighed.”