Baggrund

Citat
”Sig det højt./ At livet som du kendte det, ikke vil vende tilbage igen./ Sig det højt og gå videre./ Forholdet til skolen./ Forholdet til børnenes mor./ Forholdet til et helt land./ Jeg har mistet lysten og evnen, uopretteligt.”
”Anden person ental”, s. 125.

Daniel Dencik er født i Stockholm i 1972 af svenske forældre. Da han var tre år, flyttede han med sin familie til Danmark. Han er vokset op i Valby, har gået på den jødiske privatskole Carolineskolen og senere på Vestre Borgerdyd Gymnasium. Han er stadig svensk statsborger, selvom han det meste af sit liv har boet i Danmark.

Hans forhold til Sverige er dog efterhånden så anstrengt, at han overvejer at lave sit statsborgerskab om. Det skyldes især, at han har været udsat for falske anklager om vold og overgreb mod sine tvillinger i Sverige, hvor hans ekskone bor med børnene, og af den grund har fået frataget retten til at se dem.

Selv siger han om sit livs tragedie: ”Jeg levede et smukt og godt liv med mine tvillinger. Jeg var fraskilt, børnenes mor flyttede til Sverige, og det var mig, der pendlede. Fra den ene dag til den anden blev jeg anklaget for ting, som voksede og voksede, og jeg fik ikke lov til at møde mine børn. Myndighederne ville også kun møde mig, hvis jeg erkendte mig skyldig i ting, jeg ikke har gjort (…) Jeg har ikke set mine to børn i to år.” (Jeppe Bangsgaard: ”MS spørger: Daniel Dencik”. Berlingske, 2014-02-02).

Hans første roman fra 2014 handler om denne personlige tragedie, men forfatterskabet startede et andet sted, nemlig med udgivelsen af digtsamlingen ”Lyn på en motorvej” i 1998. Den udkom, mens Dencik gik på filmskolen for at uddanne sig til filmklipper. Selv om han allerede som barn vidste, at han ville være forfatter, besluttede han at uddanne sig som en garanti for en levevej, fordi livet som digter for de fleste er økonomisk usikkert.

De fiktive karakterers selskab elskede han som barn. Han fortæller: ”Jeg kunne godt lide at lege alene som barn, lave mine egne verdener. Jeg læste hele tiden og syntes, at alle personerne i romanerne var sindssyge, det var et enormt frirum at tage med ind i den legeverden. Da jeg var seksten år, gav min mor mig Salinger og Saroyan, det passede perfekt! Unge desperate mænd, sådan én synes jeg også, jeg var. Så var jeg 'sammen med dem'.” (Synne Rifbjerg: Det gode med det onde. Weekendavisen, 2013-01-18).

Som helt ung boede han en tid i Stockholm, hvor han læste filosofi på universitetet, men det blev film og litteratur, der blev hans levevej. Han begyndte filmkarrieren som klipper og fik sin debut som filminstruktør i 2012 med ”Moon Rider”. I 2013 instruerede han dokumentarfilmene ”Tal R The Virgin” og ”Ekspeditionen til verdens ende”, og for den første, der handler om vennen og kunstneren Tal R, har han netop modtaget en Robert for årets bedste, korte dokumentar. Han har desuden udgivet yderligere to digtsamlinger og en novellesamling.

Daniel Dencik bor i København, har en kæreste og tvillinger fra sit tidligere ægteskab.