Baggrund

Citat
”To dage efter flugten fra Paris går Marie-Laure og hendes far ind i byen Evreux. De restauranter der ikke er lukket og har brædder for vinduerne, er belejret af mennesker. To kvinder i aftenkjoler sidder side om side på domkirkens trappe. En mand ligger med ansigtet ned mod jorden mellem markedsboderne; bevidstløs eller noget værre.”
”Alt det lys vi ikke ser”, s. 117.

Anthony Doerr er født og opvokset i Novelty i den amerikanske stat Ohio. Efter endt skolegang flyttede han til Maine, hvor han tog en universitetsgrad i historie fra Bowling Green State University. Syv år efter han var færdig med studierne, dvs. i 2002, debuterede han som forfatter med novellesamlingen ”Shell Collector”.

Men selvom Doerr har været omkring et universitetsstudie og en tid tilmed arbejdede som fåreklipper på New Zealand, var det ikke en pludselig indskydelse, der fik ham til at kaste sig over skønlitteraturen. Tværtimod genkalder han sig, i et interview foretaget for avisen The Guardian, allerede som barn at have været stærkt optaget af litteratur og fiktionsverdener. Især Narnia-bøgerne, som hans mor læste op for ham, gjorde stort indtryk på den lille Doerr. Hvordan kunne de gøre det?, husker han at have spurgt sin mor, som til hans store fascination og forundring forklarede ham, at det hele bare var noget, en forfatter havde fundet på. (Michelle Dean: ’Anthony Doerr: I grew up, where to call yourself a writer would be pretentious’. The Guardian, 2015-04-22).

Den frie opdigtning, der ligger implicit i fiktionen, får i Doerrs roman, ”Alt det lys vi ikke ser”, modspil af hans baggrund som historiker. Her kombineres fortælleglæden med research, historisk forankrede analyser og en særlig interesse for teknologi. Således forklarer Doerr, at det oprindeligt var en vred mand, hvis mobil ikke virkede i undergrunden, som satte de tanker i gang, der med tiden skulle udvikle sig til den godt 600 sider lange roman; ”Jeg tænkte, det du glemmer, hr, er hvilket smukt mirakel det er, at vi kan tale med nogen så langt væk fra.” (Simon&Schuster. Anthony Doerr on All the Light We Cannot See, youtube.com, 2015-10-03. Egen transskription og oversættelse). Denne oplevelse ledte Doerrs tanker hen på, hvor kompliceret en teknologi, vi tager for givet i dag, og derfra opstod ideen til at skrive om Anden Verdenskrig med udgangspunkt i radioen, som i hans forståelse er en genstand, der har revolutioneret vores muligheder for kommunikation.

Doerrs arbejde med ”Alt det lys vi ikke ser” endte med at tage næsten ti år, dels med at udvikle den narrative linje i værket og dels med at researche. Undervejs i processen skrev og udgav han to andre værker; ”Memory Wall”, 2010, og hans memoirer, ”Four Seasons in Rome: On Twins, Insomnia and the Biggest Funeral in the History of the World”, 2007, bl.a. om hans fars død.

Privat bor Doerr i Idaho med sin kone Shauna og deres tvillingesønner.