Saras stil

Citat
”Ved siden af striglerne lå en kinabog, hun havde fået af Hanne. Hanne syntes nemlig, det var på tide, at Sara begyndte at skrive dagbog. Det havde hun selv gjort, fra hun var tolv. Der havde hun fortalt om dem, hun var forelsket i. Det var så åndssvagt, syntes Sara. Som om hun var forelsket i nogen!”
”Saras stil”, s. 29.

I 2003 udkom Anne-Marie Donslunds debutroman ”Saras stil”. Bogen er den første i serien om Sara, og anden bog hedder ”Sara og rideskolens musical”, men bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Sara er næsten 13 år og bor sammen med sin mor og storebror William. Faren Rafael forlod moren, da børnene var små. Han bor i Israel, og de har ikke haft kontakt med ham i mange år. En dag bliver Saras mor skudt under et røveri i det lokale pizzeria, hvor hun arbejder. Hun overlever, men bliver indlagt på hospitalet, så Sara og William må flytte midlertidigt ind hos Dorte, som er morens kusine. Dorte er kristen og læser højt fra Bibelen, hvilket Sara har det svært med. Dortes datter Laura er lidt ældre end Sara. Begge piger interesser sig for heste, men Laura er kommet i puberteten, har fået menstruation, bryster og er nu mere interesseret i den 19-årige beriderelev Christian på rideskolen.

24967328

Sara står lidt på sidelinjen og er fanget imellem barndom og den forestående pubertet. Hun føler sig splittet mellem venskabet med den lidt ældre Laura og den lidt yngre Majken, som virker en smule barnlig. Saras storebror William lurer på internetporno, og Sara synes, det er klamt. Saras mor er temmelig bramfri omkring sin krop og insisterer på at fortælle Sara om sin egen første menstruation, hvilket får Sara til at reagere blufærdigt og afvisende.

Romanen indledes med en opfordring fra Saras klasselærer om, at alle eleverne i 7.c. skal skrive en stil om deres familie. Romanen krydsklipper mellem handlingsforløbet, som er fortalt i tredje person datid og Saras stil, der skrives i jeg-form. Saras stil ændrer sig i takt med begivenhederne.

Tematisk beskæftiger bogen sig med pubertet, venskab, forelskelse, identitet og moderne familier. Samtidig rummer historien en krimigåde, hvor gerningsmanden fra røveriet i pizzeriaet skal findes. Sara er dog ikke direkte involveret i opklaringsarbejdet. Pigernes venskab og indbyrdes intriger er realistisk beskrevet i en humoristisk tone med en undertone af alvor.