Hviskelegen

Citat
”Anna er ny. Hun siger aldrig noget. Vi fik ondt af hende og spurgte om hun ville være med i hviskelegen. Hun sad ved siden af mig i rundkredsen. Hun hviskede så lavt, at jeg næsten ikke kunne høre hende. Det kilder i mine ører. Hendes ånde var varm mod min kind. Hun hviskede: ”Min far slår mig”.”
”Hviskelegen”, s. 7.

I 2008 udgav Morten Dürr ”Hviskelegen”, der handler om fem piger, der har en lille klub, hvor de i frikvartererne leger hviskeleg. En leg, der går ud på, at man hvisker en sætning til sidemanden i en rundkreds, som hvisker sætningen videre til den næste osv. Den sidste i rundkredsen skal sige sætningen højt. En sætning, der til sidst er blevet til noget andet, som oftest er helt fjollet.

Da den nye pige Anna starter i klassen, får hun lov til at være med til legen. Anna er en stille pige, og pigerne lader hende være med, fordi de har lidt ondt af hende. Anna har en hemmelighed. En hemmelighed, som hun har svært ved at snakke højt om, derfor bruger hun legen til at hviske sin hemmelighed. Anna bliver slået af sin far. Men sætningen bliver hurtigt til nogle andre ord, og det er kun jeg-fortælleren Sarah, der når at høre, hvad Anna hviskede.

27393748

Sarah siger det videre til sine forældre, som mener, at pigerne skal holde en pause med legen. Efterfølgende tvivler Sarah på, om Anna overhovedet har talt sandt. Da hun en dag ser Annas far på skolen, synes hun, at han ser flink ud, og her bliver hun overbevist om, at Anna har løjet. Næste gang pigerne leger hviskeleg, hvisker Sarah til Anna: ”Anna lyver!”, hvilket gør Anna ked af det, og hun løber væk.

Da der er idrætsdag på skolen, er elevernes forældre også mødt op. Her møder Sarah igen Annas far. Men denne gang er han ikke så flink. Da Anna taber træpinden i stafetten, tager hendes far hende i armen og trækker hende hen til bilen. Da pigerne efterfølgende leger hviskeleg, hvisker Anna ”hjælp mig” til Sarah, og legen slutter med, at Anna begynder at græde.

Denne gang taler Sarah med sin farmor om hviskeklubben og om, hvad Anna har hvisket til hende. Hendes farmor siger, at det ikke er nok bare at gå rundt og hviske, og hun lader Sarah forstå, at det er op til hende at få sagt det højt og tydeligt, så der kan blive gjort noget ved problemet. 

”Hviskelegen” behandler emner som vold mod børn, opdragelse, kammeratskab og ansvar. Historien er fortalt fra barnets perspektiv, og man får indblik i, hvor svært det er for børn at bære rundt på en sådan hemmelighed. Fortællingen henvender sig til børn, der går i 2-5. klasse. Bogen er illustreret med tegninger af Peter Bay Alexandersen.