Lines rekordbog

Citat
”Lines far må trøstes. ”Du skal være med i rekordbogen,” siger Line. ”Mig? Jamen jeg kan ingenting,” siger hendes far. ”Jo. Jo, du kan jo …” Line går i stå. Hvad skal hun finde på? Så ser hun de tomme ølflasker på gulvet. ”Du kan jo drikke rigtig mange øl,” siger Line.”
”Lines rekordbog”, s. 24.

Morten Dürrs ”Lines rekordbog” fra 2009 handler om 10-årige Line, der bor alene med sin mor. Lines mor og far er blevet skilt, og Lines far må ikke længere komme i deres hjem, fordi han drikker øl. Før Lines far flyttede, havde de en flagstang, og når Line havde fødselsdag, hejste hendes far et sørøverflag op i flagstangen. Det, synes Line og de andre børn på vejen, var sejt. Men det er slut nu.

En fredag bliver Line hentet af sin far, som hun overnatter ved en gang om ugen. Henne på fritidshjemmet skælder pædagogen Lines far ud, fordi han lugter af øl, da han kommer. Men Line synes bare, at han lugter af far. På vejen hjem ser Line en rekordbog i vinduet hos boghandlen. Sådan en vil hun gerne have, men hendes far har desværre ikke råd. Line vil ikke have, at hendes far skal være ked af, at han ikke har råd, så hun beslutter sig for at lave sin egen rekordbog. I bogen skriver hun blandt andet rekorder, som hun finder sammen med sin fredagsven Tommy. De to finder eksempelvis to døde rotter, som lugter så dårligt, at det må være en rekord.

28809565

Line vil også gerne have sin far med i rekordbogen. Dagen før har han drukket tolv øl, og hun spørger ham, om han ikke kan slå den rekord. De to tilbringer dagen sammen, og Line tæller, hvor mange øl han drikker. På vej tilbage til Lines mor kører Lines far ind i flagstangen, og Line ender på hospitalet. Her hører hun sin mor skælde sin far ud, men hun synes ikke, det er hans skyld. For det var jo Line, der ville have, at hendes far skulle slå rekorden og drikke mere end tolv øl, og derfor var det også hendes skyld, at de kørte for hurtigt.

Da Lines far besøger hende på hospitalet et par dage efter, fortæller han hende, at han skal være væk i 41 dage, fordi han skal et sted hen, hvor han kan lære at lade være med at drikke øl. Line opfatter de 41 dage uden sin far som endnu en rekord. Da dagene er gået, ser Line sin far igen. Han fortæller hende, at det ikke var hendes skyld, at de kørte galt, og at han nu også selv har fået en rekordbog, hvor han får et kryds, for hver dag han ikke drikker.

Bogen handler om, hvordan det er at være barn af en alkoholiker. Line påtager sig skylden, fordi hun ikke helt forstår, hvad der foregår, og fordi hendes fars alkoholforbrug tvinger hende til at være den voksne og ansvarlige.

Bogen kan læses af børn fra omkring 6-års alderen. Den er illustreret af Mårdøn Smet.