Slip aldrig Samiras hånd

Citat
””Hør her, Nadim. I morgen skal du i skole. Så skal du lege en leg. Du skal lade som om, at du holder Samira i hånden. Du skal følge Samira i skole. Husk, at Samira er mindre end dig. Du har ansvaret for hende. Du må ikke slippe hendes hånd.””
”Slip aldrig Samiras hånd ”, s. 26.

Morten Dürrs ”Slip aldrig Samiras hånd” (2007) handler om den 8-årige dreng Nadim. Nadim kommer fra et andet land. Et land hvor der er krig, derfor er han flyttet til København sammen med sin mor. Både Nadims far og søster Samira er døde i krigen. Nadim savner sin søster rigtig meget, for der er mange nye ting, han skal lære, og han føler sig helt alene.

Nadim er startet i skole i København, men har endnu ikke fået sig nogle venner. Nadims mor har fået nyt arbejde og kan derfor ikke følge Nadim i skole, så han er nødt til at gå selv. Men Nadim er bange for bilerne, fulde mænd på gaden, de store hunde og for at fare vild. Derfor låser han sig inde på sit værelse. Nadims mor ringer til Nadims onkel, der også bor i København, og han giver Nadim et godt råd. Han foreslår, at Nadim leger en leg, hvor han lader som om, at han holder sin søster Samira i hånden på vej til skole.

50717747

Næste gang Nadim skal i skole, ser han Samira for sig. Hun står der lige foran ham, men hun fortæller ham, at hun ikke er der rigtigt, at det bare er noget, de leger. Sammen går de to op mod skolen, og selvom de på vejen møder både biler og fulde mænd, er Nadim slet ikke bange. De følges igen hjem fra skole, og sådan fortsætter det i en uge.

Men en dag, da Nadim kommer ud på vejen, står Fatima fra hans klasse der. Hun spørger, om de skal følges i skole. Hun forsøger at tage Nadims hånd, men han afviser hende. Han skal jo følges med Samira. Fatima forstår ingenting, for hun kan jo ikke se andre end Nadim. Fatima græder og siger, at hun ikke tør gå alene, men Nadim vil stadig ikke slippe Samiras hånd. På vejen hjem fortæller Samira ham, at det var dumt, at han ikke trøstede Fatima, og at han ikke fulgte hende hjem. Hun minder ham om, at han har to hænder og jo derfor godt kan holde dem begge i hånden. Nadim går tilbage til skolen, og sammen med Samira følger han Fatima hjem. Fatima og Nadim bliver gode venner, og en dag er Samira væk.

”Slip ikke Samiras hånd” handler om at blive voksen og stå på egne ben og om, hvor svært det kan være at komme til et andet land, hvor man skal lære en masse nye ting. Bogen er en læs-let bog med et lix på 12 og er illustreret af Peter Bay Alexandersen.