Baggrund

Citat
”Det var nat i Alhambra-paladset, og alt åndede tilsyneladende fred og ro. Men et par sorte øjne stirrede uroligt ud i natten. Paladsets hersker, selveste sultanen Boabdil, lå søvnløs og grublede. Jorden skælvede. Rystelserne forplantede sig helt ind i hans hårde hjerte (…) Hans verden slog revner og var ved at krakelere.”
”Den gyldne nøgle”, s. 11-12.

Lene Dybdahl er født i 1980 i Herning og har boet i Aarhus, London og Madrid. Hun er uddannet cand.mag. i dansk og engelsk. Hun underviser i folkeskolen, når hun ikke er optaget af at skrive, og er derudover i gang med at tage meritlæreruddannelsen. Hun har desuden arbejdet som tekstforfatter og journalist. Hun skrev speciale om Alhambra som litterært rejsemål, og i den sammenhæng lavede hun research og besøgte Alhambra-paladset i Granada i det sydlige Spanien. Forfatterens store kendskab til Spanien danner grundlag for hendes fantasyromantrilogi ”Nøglens vogtere”. Hun tager ofte udgangspunkt i et historisk sted som f.eks. Alhambra og kombinerer det med action, magi, mystiske gåder, profetier og parallelverdener.

Allerede som barn drømte Lene Dybdahl om at blive forfatter: ”Jeg tror det begyndte allerede, da jeg var en ti-tolv år. Jeg var vild med at læse – har altid elsket det, og i den periode, hvor jeg gav mig til at skrive, var jeg vild med De Fem-serien, som er en serie om fire børn og en hund, som opklarer mysterier. De var så spændende, at jeg tænkte: "Hvor må det være fedt kunne skrive sådan." (…) Det meste af tiden læste jeg bare en masse bøger og drømte om at blive Danmarks yngste forfatter. Hvis det havde eksisteret dengang, tror jeg at jeg ville være en typisk bruger af Boggnasker.” (Bookeater: Når drømmen går i opfyldelse. Bookeater.dk, 2012-05-28).

Lene Dybdahl er inspireret af forfattere som Lene Kaaberbøl, Kenneth Bøgh Andersen og P.B. Kerr. Hun blev selv opdaget som forfatter, da hun i 2010 deltog i Saxos julekalenderkonkurrence på Facebook. Forfatteren Dennis Jürgensen havde skrevet første afsnit af julekalenderen, som brugerne af Saxos Facebookside skrev videre på. Hver dag udvalgte Saxo et vinderafsnit, og Lene Dybdahl vandt seks gange. Forlaget Tellerup fulgte med i julekalenderhistorien og kontaktede efterfølgende Lene Dybdahl, som kort tid efter skrev kontrakt med forlaget om fantasytrilogien ”Nøglens vogtere”.