Lene Dybdahl

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, iBureauet/Dagbladet Information. 2014.
Main image
Dybdahl, Lene
Foto: Forlaget Tellerup

Indledning

Fantasyserien ”Nøglens vogtere” er Lene Dybdahls debut som forfatter. Spanien og Alhambra-paladset er velkendte steder for forfatteren, som sender seriens hovedpersoner, tvillingerne Laura og David, ud på et nervepirrende eventyr med gåder der skal løses, profetier, tidsrejser, parallelverdener og en flok snigmordere i hælene. Det farverige persongalleri er underholdende med en blanding af historiske og fiktive personer, og sproget flyder let.

 

46972686

Blå bog

Født: 1980 i Herning.

Uddannelse: Cand.mag. i dansk og engelsk.

Debut: De blodrøde julemænd. Forlaget Tellerup, 2011.

Litteraturpriser: Ingen kendte.

Seneste udgivelse:  Ildstorm. Tellerup, 2019. (Ovanienprofetierne, 3).

Inspiration: Lene Kaaberbøl, Kenneth Bøgh Andersen og P.B. Kerr.

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Det var nat i Alhambra-paladset, og alt åndede tilsyneladende fred og ro. Men et par sorte øjne stirrede uroligt ud i natten. Paladsets hersker, selveste sultanen Boabdil, lå søvnløs og grublede. Jorden skælvede. Rystelserne forplantede sig helt ind i hans hårde hjerte (…) Hans verden slog revner og var ved at krakelere.”
”Den gyldne nøgle”, s. 11-12.

Lene Dybdahl er født i 1980 i Herning og har boet i Aarhus, London og Madrid. Hun er uddannet cand.mag. i dansk og engelsk. Hun underviser i folkeskolen, når hun ikke er optaget af at skrive, og er derudover i gang med at tage meritlæreruddannelsen. Hun har desuden arbejdet som tekstforfatter og journalist. Hun skrev speciale om Alhambra som litterært rejsemål, og i den sammenhæng lavede hun research og besøgte Alhambra-paladset i Granada i det sydlige Spanien. Forfatterens store kendskab til Spanien danner grundlag for hendes fantasyromantrilogi ”Nøglens vogtere”. Hun tager ofte udgangspunkt i et historisk sted som f.eks. Alhambra og kombinerer det med action, magi, mystiske gåder, profetier og parallelverdener.

Allerede som barn drømte Lene Dybdahl om at blive forfatter: ”Jeg tror det begyndte allerede, da jeg var en ti-tolv år. Jeg var vild med at læse – har altid elsket det, og i den periode, hvor jeg gav mig til at skrive, var jeg vild med De Fem-serien, som er en serie om fire børn og en hund, som opklarer mysterier. De var så spændende, at jeg tænkte: "Hvor må det være fedt kunne skrive sådan." (…) Det meste af tiden læste jeg bare en masse bøger og drømte om at blive Danmarks yngste forfatter. Hvis det havde eksisteret dengang, tror jeg at jeg ville være en typisk bruger af Boggnasker.” (Bookeater: Når drømmen går i opfyldelse. Bookeater.dk, 2012-05-28).

Lene Dybdahl er inspireret af forfattere som Lene Kaaberbøl, Kenneth Bøgh Andersen og P.B. Kerr. Hun blev selv opdaget som forfatter, da hun i 2010 deltog i Saxos julekalenderkonkurrence på Facebook. Forfatteren Dennis Jürgensen havde skrevet første afsnit af julekalenderen, som brugerne af Saxos Facebookside skrev videre på. Hver dag udvalgte Saxo et vinderafsnit, og Lene Dybdahl vandt seks gange. Forlaget Tellerup fulgte med i julekalenderhistorien og kontaktede efterfølgende Lene Dybdahl, som kort tid efter skrev kontrakt med forlaget om fantasytrilogien ”Nøglens vogtere”.  

Den gyldne nøgle

”Davids ben rystede. Hjertets kraftige banken gjorde ham stakåndet. Han trak en kæmpe mundfuld luft ind (…) Sveden løb ned ad tindingerne af koncentration, anstrengelse og nervøsitet. Selve statuen af Columbus var meget højere end det havde set ud nede fra jorden. Den var næsten tre meter. Han klatrede det sidste stykke op, indtil han sad på skulderen af Columbus.”
”Den gyldne nøgle”, s. 175-176.

Lene Dybdahls ”Den gyldne nøgle” (2012) er første bind i fantasytrilogien ”Nøglens vogtere”. Bind to og tre hedder ”Visigotens Hjelm” og ”Kongens Krucifix”. De 13-årige tvillinger David og Laura Reyes hvirvles ind i et spændende actioneventyr, da deres mor kidnappes i Danmark og bortføres til Spanien, og faren rejser efter for at finde hende. Forinden har moren fortalt tvillingerne om Den Gyldne Nøgles Broderskab og forklaret dem, at slægten Reyes siden 1400-tallet har bevogtet en magisk nøgle, som kan åbne døren til et parallelt univers. Tvillingerne er de næste bærere af den gyldne nøgle, så der hviler et stort ansvar på dem. De rejser til Madrid for at lede efter deres forældre og finde den mystiske gyldne nøgle. Her mødes de med deres fars ven, Tío Pepe, som taler en blanding af spansk og dansk, og som hjælper dem.

50645878

Det bliver en hæsblæsende og farefuld jagt gennem Spaniens blodige og fantastiske historie, for tvillingerne forfølges af snigmordere fra Aghakaner-brigaden, som vil slå alle medlemmer af broderskabet ihjel og stjæle den gyldne nøgle. Undervejs skal tvillingerne løse mystiske gåder, de hører sagn og profetier og oplever verdener, de ikke anede eksisterede. Deres søskendeforhold sættes på prøve, for de er langtfra altid enige, men deres forskelligheder er tilsammen en styrke.

Historien er grundigt researchet og bærer præg af forfatterens store kendskab til og interesse for Spanien. Forfatteren blander historiske begivenheder, personer og steder med fiktive karakterer og situationer. Der er farverige beskrivelser af Alhambrapaladset og Sultan Boabdil (1460-1533), som var den sidste arabiske hersker i Sydspanien. Han kæmpede mod det katolske, kristne kongepar Ferdinand og Isabella, der indtog Alhambra i 1492. Fiktive karakterer som Tío Pepe er også med til at gøre historien sjov og underholdende, og hans blanding af spansk-dansk er let forståelig for børn. Der findes desuden en mini-parlør bagerst i bogen, som forklarer ordene. Forfatteren skriver i et letflydende sprog, ofte i en humoristisk tone, og målgruppen er klart børn.  

Visigotens hjelm

”Laura tegnede videre på sin skitse af Alhambra. Og David stirrede ind i flammerne, imens de ventede på, at prinsen skulle finde på et svar. ”Jeg vil hjælpe jer,” sagde Ahmed endelig, ”men på én betingelse: Hvis jeg hjælper jer med at få fat i Den Gyldne Nøgle og befri jeres forældre, så skal I hjælpe mig med at finde Catalina.””
”Visigotens hjelm”, s. 83.

I 2012 udgav Lene Dybdahl ”Visigotens hjelm”, anden del i serien om tvillingerne David og Laura Reyes, som er Nøglens Vogtere. Det særlige ved den gyldne nøgle er, at den, som bærer den, kan rejse i tid. David og Laura har brugt den gyldne nøgle til at rejse gennem Retfærdighedens Port til parallelverdenen Al Andaluz, men det gik galt, og deres spanske ven Tío Pepe nåede ikke at komme med. I stedet bliver David og Laura taget til fange af sultan Boabdils onde mænd. Tvillingerne tvinges til at deltage i en tyrefægtning, hvor David bliver hårdt såret, da tyren stanger ham. Tyren springer op på tilskuerpladserne, så tribunen styrter sammen, og folk flygter i panik.

29586721

Midt i dette kaos stikker den arabiske prins Ahmed, sultanens søn, af fra sit fangenskab i den smukke have Generalife. Ahmed har siddet i husarrest som straf for, at han er forelsket i den smukke kristne prinsesse Catalina. Samtidig lykkes det Laura at flygte til hest med en bevidstløs David bagpå. Laura og David gemmer sig hos troldkvinden Consuela i bjergene i Granada. David bliver passet og plejet, indtil han er rask. Tvillingerne skal finde Visigotens hjelm, som sultan Boabdil kræver i løsesum for at frigive deres forældre. Så dukker Ahmed op hos troldkvinden. David, Laura og Ahmed får et venskab, hvor de beslutter sig for at hjælpe hinanden.

Men venskabet sættes på prøve. Tvillingerne vil bruge visigotens hjelm som løsesum for forældrene. Men hjelmen giver stærke kræfter til den, som bærer den, og Ahmed kan godt bruge sådan en hjelm, hvis han skal vinde Catalina. Sultanen holder nemlig en ridderturnering, og førstepræmien er den smukke prinsesse.

Anden del af serien foregår i samme hæsblæsende tempo som første del. Selvom bogen er en selvstændig fortsættelse, så kan det alligevel anbefales, at man har læst første del. I ”Den gyldne nøgle” var tvillingerne meget afhængige af hinanden i jagten på nøglen og flugten fra den morderiske sekt. I ”Visigotens hjelm” får de testet loyalitetsfølelsen og tilliden i det nye venskab med prins Ahmed. 

Kongens krucifix

””Hit med pengene!” Eller må den hellige jomfru være jeres sjæl nådig!” Stemmen lød rå og barsk, og der var ingen tvivl om at pigen her mente det alvorligt. ”Vi har ingen penge,” sagde David og viste hende indholdet af sine lommer. Pengekatten ville han ikke tage frem, medmindre hun blev virkelig ubehagelig. Han skævede til kniven, som pigen stadig holdt frem.”
”Kongens krucifix”, s. 16.

Tredje del af Lene Dybdahls trilogi ”Nøglens vogtere” udkom i 2013 under navnet ”Kongens krucifix”. Tvillingerne David og Laura Reyes er ikke længere i besiddelse af den gyldne nøgle, og de kan derfor ikke vende tilbage til nutiden. De er havnet i Spanien år 1588 under kong Filip II. Deres eneste chance for at vende hjem er at finde et magisk gyldent krucifix. David og Laura befinder sig i en historisk tid, hvor inkvisitionen torturerer og brænder kættere og hekse. Religiøse spændinger er et gennemgående tema i trilogien. Prins Ahmeds forelskelse i en kristen prinsesse udløste drama i bind et og to mellem muslimer og kristne. I bind tre er det den katolsk troende kong Filip II, som giver sin støtte til den spanske inkvisitions metoder for at knuse protestantismen.

29956545

I det farverige menneskemylder i gaderne i Granada møder David og Laura den fattige og forældreløse pige Zola, som lever sammen med en skuespillertrup, når hun da ikke lige er ude at stjæle. Zola lærer dem et par overlevelsestricks, inden de rejser videre gennem Spanien i deres søgen efter det gyldne krucifix. Tvillingerne oplever inkvisitionens rædsler på nært hold og deltager i et søslag med Den Spanske Armada. Endnu en gang er det deres opfindsomhed og evne til at holde sammen i pressede situationer, som er afgørende for, at de kan vende hjem.

Lene Dybdahl skriver medrivende og bruger sin omfattende viden om Spanien til at placere tvillingerne på steder og i sammenhænge, hvor hun kan bruge det historiske stof som brændstof og baggrund for fortællingen. ”Nøglens vogtere”-serien er dermed en blanding af action, fri fantasi og historisk fællesgods. Serien er fantasifuld med mange detaljerede beskrivelser, og det lykkes forfatteren at få meget ud af den historiske periode, som hun skriver om. Trods enkelte ulogiske sammenhænge i fortællingen, og at serien har mere fokus på plottet end på den psykologiske dybde hos karaktererne, så føler man sig som læser godt underholdt undervejs af spændende oplevelser og et farverigt persongalleri. 

Genrer og tematikker

”Nøglens vogtere” er en fantasyserie, som Lene Dybdahl blev inspireret til at skrive efter research i Spanien. Serien tager udgangspunkt et historisk sted og beskriver levende Spaniens historie, både i 1400-1500-tallet og i nutiden. Lene Dybdahl er god til at formidle historiske begivenheder og steder til børn med mange medrivende beskrivelser af Alhambra-paladset, den spanske inkvisition, Den Spanske Armada og livet i gaderne i Madrid, Granada og Sevilla.

Forfatteren lader karakteren Tío Pepe tale en blanding af spansk og dansk, og det er forståeligt for børnene, som eventuelt kan støtte sig til en mini-parlør placeret bagerst i bogen. Her finder læseren yderligere oplysninger om historiske steder og personer. Som i mange andre fantasybøger er temaerne kampen mellem det gode og det onde, og børnene er ”de udvalgte”, som skal løse gåderne og arbejde i den gode sags tjeneste. Religion er også et gennemgående tema i serien, og prins Ahmed mærker konsekvenserne og sættes i husarrest, da hans far, sultanen Boabdil, finder ud af, at han er forelsket i en kristen prinsesse. I bind tre oplever David og Laura konsekvenserne af den spanske inkvisitions forhørsmetoder og afbrænding af kættere.

”Nøglens vogtere” er en fantasyserie med en åben verdenskonstruktion, hvor eventyrverdenen (Spanien i 1400-1500-tallet) eksisterer parallelt med nutiden, og hvor David og Laura kan rejse frem og tilbage mellem de to verdener. I fantasybøger med en åben verdenskonstruktion er det ofte menneskebørn, som er hovedpersoner, og tematikken har relation til barnets verden og udvikling, hvilket også er tilfældet med ”Nøglens vogtere”. I modsætning dertil findes fantasyserier med lukkede verdenskonstruktioner som f.eks. J.R.R. Tolkiens ”Ringenes herre”-trilogi, og i den lukkede verdenskonstruktion er hovedpersonerne oftest voksne individer.

Beslægtede forfatterskaber

Lene Kaaberbøl (f. 1960) skriver i flere forskellige genrer (bl.a. hestebøger for børn og krimier for voksne), men er især kendt for sine fantasyromaner for børn. Den populære serie om skammerens børn består af fire bind: ”Skammerens datter”, ”Skammertegnet”, ”Slangens gave” og ”Skammerkrigen”. Skammer-serien er desuden blev opført som teaterstykke og skal filmatiseres. Dina, skammerens datter, har arvet sin mors evne til at se ind i andre mennesker, se deres dårlige samvittighed og onde handlinger.

Serien foregår i en middelalderlig fantasyverden med magi, riddere, tyranner, mord og hekseafbrændinger. Temaerne i hendes bøger er bl.a. kampen mellem det gode og det onde, at være det udvalgte barn som skal udføre en svær opgave, ensomhed og at stå udenfor fællesskabet.

Den britiske forfatter Philip Kerr (f. 1956) har under navnet P.B. Kerr udgivet en fantasyserie for børn, som hedder ”Lampens børn”. De 12-årige tvillinger John og Philippa Gaunt bor sammen med deres rige forældre på Manhattan i New York.

En dag vokser tvillingernes visdomstænder pludselig frem, og da de får visdomstænderne fjernet under bedøvelse hos tandlægen, drømmer tvillingerne, at deres onkel Nimrod fra London taler til dem. Han fortæller dem, at de skal komme på ferie alene hos ham uden deres forældre. Forældrene giver deres tilladelse, og tvillingerne mødes med onkel Nimrod, som indvier dem i en familiehemmelighed.

Det viser sig, at familien på deres mors side er djinner. Det er væsener, som kan udøve magi, gøre sig usynlige, forvandle sig til dyr og opfylde andres ønsker. De gode djinner kæmper mod de onde djinner for at opretholde balancen i verden. Moren har meldt sig ud af djinnernes samfund, så det er op til onkel Nimrod at guide tvillingerne. Tvillingerne tager med onkel Nimrod på rejser rundt i verden, hvor de oplever mange eventyr og kæmper på de gode djinners side. ”Lampens børn” tager udgangspunkt i den klassiske kamp mellem det gode og det onde, og den er skrevet i en let, humoristisk tone.

Bibliografi

Romaner

Jürgensen, Dennis og Mathias Skaaning Bruun og Lene Dybdahl m.fl.:
De blodrøde julemænd. Forlaget Tellerup, 2011.
Dybdahl, Lene:
Den gyldne nøgle. Forlaget Tellerup, 2012.
Dybdahl, Lene:
Visigotens hjelm. Forlaget Tellerup, 2012.
Antologi: Historier til drenge – ikke for piger. Forlaget Tellerup, 2012.
Antologi: Historier til drenge – tøser ingen adgang. Forlaget Tellerup, 2013.
Dybdahl, Lene:
Kongens krucifix. Forlaget Tellerup, 2013.
Dybdahl, Lene:
Den sorte paraply. Forlaget Tellerup, 2014.

Ovanienprofetierne - serie

Dybdahl, Lene: Skyriel. Tellerup, 2016. (1).
Dybdahl, Lene: Blodbæst. Tellerup, 2017. (2).
Dybdahl, Lene: Ildstorm. Tellerup, 2019. (3).

Om forfatterskabet

Links

Her kan du finde information om bøgerne, om forfatteren, læse anmeldelser og seneste nyt om forfatterskabet.
Tilmeld dig og følg forfatteren.
Sådan forbedrer du din blog. 2014-07-16.
Lav dit eget logo. 2014-08-01.
Inspiration til den gyldne nøgle: sådan laver jeg research. 2014-08-08.

Kilder citeret i portrættet

Bookeater.dk, 2012-05-28.