Beslægtede forfatterskaber

Lene Kaaberbøl (f. 1960) skriver i flere forskellige genrer (bl.a. hestebøger for børn og krimier for voksne), men er især kendt for sine fantasyromaner for børn. Den populære serie om skammerens børn består af fire bind: ”Skammerens datter”, ”Skammertegnet”, ”Slangens gave” og ”Skammerkrigen”. Skammer-serien er desuden blev opført som teaterstykke og skal filmatiseres. Dina, skammerens datter, har arvet sin mors evne til at se ind i andre mennesker, se deres dårlige samvittighed og onde handlinger.

Serien foregår i en middelalderlig fantasyverden med magi, riddere, tyranner, mord og hekseafbrændinger. Temaerne i hendes bøger er bl.a. kampen mellem det gode og det onde, at være det udvalgte barn som skal udføre en svær opgave, ensomhed og at stå udenfor fællesskabet.

Den britiske forfatter Philip Kerr (f. 1956) har under navnet P.B. Kerr udgivet en fantasyserie for børn, som hedder ”Lampens børn”. De 12-årige tvillinger John og Philippa Gaunt bor sammen med deres rige forældre på Manhattan i New York.

En dag vokser tvillingernes visdomstænder pludselig frem, og da de får visdomstænderne fjernet under bedøvelse hos tandlægen, drømmer tvillingerne, at deres onkel Nimrod fra London taler til dem. Han fortæller dem, at de skal komme på ferie alene hos ham uden deres forældre. Forældrene giver deres tilladelse, og tvillingerne mødes med onkel Nimrod, som indvier dem i en familiehemmelighed.

Det viser sig, at familien på deres mors side er djinner. Det er væsener, som kan udøve magi, gøre sig usynlige, forvandle sig til dyr og opfylde andres ønsker. De gode djinner kæmper mod de onde djinner for at opretholde balancen i verden. Moren har meldt sig ud af djinnernes samfund, så det er op til onkel Nimrod at guide tvillingerne. Tvillingerne tager med onkel Nimrod på rejser rundt i verden, hvor de oplever mange eventyr og kæmper på de gode djinners side. ”Lampens børn” tager udgangspunkt i den klassiske kamp mellem det gode og det onde, og den er skrevet i en let, humoristisk tone.